Vladde

Vladde

Vem är terrorist?

Salsa/MusikPosted by Vladde 2009-01-29 01:07

Många har säkert sett den här videon eller hört låten. Har du inte gjort det, så varsågod lyssna.

  • Comments(0)//vladde.pensando.se/#post129

Los Prisioneros

Salsa/MusikPosted by Vladde 2007-09-29 16:21

Blog Image

För några dagar sedan, hade jag min syster på besök. Vi pratar jämt om när vi var små och hur det var i Chile under militären (vår ständiga prat om det!). Som bakgrunds musik hade vi Los Prisioneros. Det var som att jag färdades i en tidsmaskin. Framför mig såg jag min mamma, en stark kvinna som ensam med fyra barn klarade sig till Sverige. Jag såg framför mig min äldre bror vars kasetter med Soda Stereo, GIT och Los prisioneros jag alltid tog och lyssnade på till hans förtvivlan! Min bror har alltid varit min hjälte. Så brukar det ju vara när man är lillebror, allt det han gjorde, skulle så klart jag också göra! Han var kung på Judo, så klart ville jag också bli det! Men jag saknade totalt talang för det, däremot hade jag ju talang för fotboll, så jag kunde åtminstone hämnas på honom genom att tunnla honom! Mina systrar som följde med mig till skolan och de ständiga ljuden av bomber som slog ut elsystemet och rädslan som vi kände när vi kröp in i min mammas säng och hörde helikopter ljudet, allt det kom upp.

Märkligt att musik kan ta en tillbaka i tiden på det här sättet man blir nostalgisk och minns exakt hur man kände, hur saker upplevdes och till och med hur saker kan ha luktat. Det är som magi, musikens melodi, fraktar en tillbaka i tiden.

I 80-talets Chile, så rådde det diktatur, fattigdom och förtryck för flertalet. Musik som hade ett budskap förbjöds redan 1973 och symbolen för förtrycket mot musiken som hade ett budskap personifierades i mordet på Victor Jara redan 1973.

Los Prisioneros var en grupp som blev populär på 80-talet. Det var en grupp som inte spelades på radion i Chile men som alla kände till. Deras texter bestod av en kritik mot det Chilenska samhället och dess auktoritära struktur. Den Chilenska 80-talsgenerationen är den förlorade generationen. En generation som präglas av apati mot nästintill allt. En generation som är diktaturens verk, fastgjuten i droger.

Los Prisioneros gav uttryck för 80-tals generationen och dess tankar. Tänkte att jag skulle länka här så de som är intresserade av musik och förstår spanska kan se och lyssna på den förlorade generationens åsikter.

Latinoamerica es un pueblo al sur de EEUU Mycket bra låt som handlar om latinamerika och omvärldens syn på vår kontinent men också om latinamerikanernas intresse att följa t.ex. Carolina av Monacos privatliv som om DE skulle bry sig om vår utsatta kontinent...

Porque los ricos handlar om de rika i Chile och varför de har rätt att leva på det sätt de gör och inte övriga befolkningen. Hur de får gå i bra skolor medans resten av befolkningen går i skolor där man aldrig kommer att få den utbildning som är nödvändig för att vidareutbilda sig.

El baile de los que sobran En låt som handlar om den chilenska skolan. Om de som ingen önskade utbilda. Som ingen ville hjälpa.

Maldito Sudaca En låt som använder det i Spanien despektiva ord mot oss latinamerikaner "sudaca". I den så sjunger Los prisioneros om de stereotyper som finns kring latinamerikaner.

Independencia Cultural Kritik mot Chiles lätta påverkan av Europeiska och Västerländska värderingar, vill att man ska vara stolt över den förtryckta inhemska kulturen.

No necesitamos banderas Är en anti-nationalistisk låt, som ifrågasätter lydnaden gentemot staten och andra institutioner.

Generacion de mierda Titeln säger allt, den syftar på den förlorade "skit" generationen. Underbar låt!

Porque no se van Kritik mot de chilenare som vurmar det utländska och den europeiska fin kulturen. En uppmaning till de; att stanna kvar i Europa vid deras nästa besök där!

  • Comments(3)//vladde.pensando.se/#post68