Vladde

Vladde

Våldet i samband med fotboll

FotbollPosted by Vladde 2007-02-05 12:36

Polisman död

I ett fotbollsderby i Italien häromdagen omkom en polisman i sammandrabbningar mellan olika fans och polisen. Vet inte om det beror på att offret den här gången var en polis, representant för statsmakten, som den här nyheten får en sådan uppståndelse. Ligan tar ett uppehåll och begravningen av polismannen kommer att direktsändas.

Givetvis kan det här vara droppen som får bägaren att rinna över och att det inte specifikt handlar om att det rör sig om en polis, vi kanske hade fått samma reaktion om det var en vanlig sicilianare istället. Ett dödsfall i samband med en fotbollsmatch är oacceptabelt vare sig det rör sig om en polis eller en vanlig människa.

Flera länder har problem med fotbollsfans. Vad kan det bero på? Ibland får man höra att det är möjligt att fansen i dessa länder är mer passionerade än i andra länder, de brinner mer för fotbollen, fotboll är "religion" och så vidare. I europa är det länderna runt medelhavet som har störst problem med våldsamma fotbollsfans. Sådana här dödsfall är även vanliga i många sydamerikanska länder. I argentina är det vanligt med sammandrabbningar i de olika bostadsområden. Man målar upp de olika kvarteren i sitt favoritlags färger och motståndarna som kliver in där, gör det på egen risk och med sitt liv som insats.

Men beror detta på att de är mer "passionerade" för fotbollen? Givetvis upplevs fotbollen på ett helt annat sätt, ingen tvekan om det. Men betyder det att om man är mer "passionerad" så är man mer benägen att begå mord? Då måste jag medge att jag är i riskzonen eftersom jag upplever mig som passionerad i min relation till mitt älskade Colo-Colo. Men vad bromsar mig från att begå sådant här när jag befunnit mig på plats i Chile?

Min åsikt i frågan är att det rör sig om mycket mer djupare sociala problem som orsakar våld i samband med fotbollsmatcher. Det kan säkert i sociologisk mening handla om gruppidentifikation, grupptryck, orättvisa ekonomiska livsmöjligheter, arbetslöshet, rastlöshet, hat mot statsmakten (som polisen representerar), personliga problem som man tar ut på någon i samband med matcher och så vidare.

Fotbollen är inte en sfär för sig bortkopplad från övriga samhället. Är samhället i övrigt våldsam kan inte sfären fotbollen undgå våldet. Fotbollen är bara ännu en del av det totala samhället och avspeglar också det övriga samhället. Möjligt att strängare straff skrämmer några fans, men hårdare straff, strängare regler, uppehåll av ligan och så vidare kommer inte hindra våldet om det har sin rot i andra sociala förklaringar. Svårt att veta vad man ska göra åt situationen. Vad som är säkert är att våldet knappast kan förklaras med att människorna i dessa länder är mer passionerade, det är att göra ett allvarligt socialt problem enkelt för sig.

  • Comments(3)//vladde.pensando.se/#post23

Colo-Colo

FotbollPosted by Vladde 2006-12-15 18:49
klubbmärke
Colo-Colo heter Chiles mest populära fotbollslag.

Lagets namn vittnar om att det rör sig om "folkets lag". Laget är inget vanligt fotbollslag, det finns historia bakom namnvalet. För mer än 500 år sedan, koloniserades Amerika av spanjorer. Dessa spanjorer mottogs som de gudar de inte var. De härskade och söndrade en hel kontinent.

Chile var en av de sista platserna som spanjorerna kom till, och där mötte de på heroisk motstånd av Mapuche folket, eller araukanerna som de ibland kallas. Dessa indianer var bara en av flera olika indiangrupper som befolkade det som idag är Chile. När spanjorerna skulle erövra de södra delarna av Chile samlades mapucheindianerna som gjorde motstånd mot inkräktarna kring en ledare.

En av flera av dessa ledare hette, Colo-Colo. Det var en gammal och klok indian, som förstod vikten av enighet i kampen mot inkräktarna. Dessa krig finns beskrivna i La Araucana som skrevs av Alonso De Ercilla.

Colo-Colo representerar därför för mig, mer än bara fotboll...det är chilensk historia när den är som mest rebellisk.

Onsdagen den 13 december var en sorgens dag, mitt kära Colo-Colo förlorade finalen i Copa Sudamericana mot Pachuca från Mexico, men ingen sorg varar för EVIGT..

  • Comments(4)//vladde.pensando.se/#post2