Vladde

Vladde

Colectivo BRP

ChilePosted by Vladde 2009-01-14 22:13

Fick ett mail från colectivo BRP där de tackar mig för att jag spridit lite av deras konst. Ni som inte minns vad BRP var för något kan läsa om det här och se flera exempel på konstformen här.

Här nedan får ni se ytterligare en tavla som de skapat. Nu i samband med massakern som pågår i Gaza.

  • Comments(0)//vladde.pensando.se/#post125

Historierevisionist?

ChilePosted by Vladde 2009-01-13 00:29

Lärare i Chile anmäld för att medvetet förvränga den chilenska historien. Läraren har lärarfackets fulla stöd.

En lärare har av två människor, båda politiker till höger i den chilenska politiken, anmälts för att medvetet förvränga den chilenska historien för sina elever. Den del av den chilenska historien det handlar om är naturglitvis, militärkuppen 1973 mot den folkvalde presidenten Salvador Allende.

Konflikten gäller ett prov som lärarens elever, flickor i gymnasieålder, fick göra där en av frågorna löd så här:

1. Vem av dessa, i det här kriminella "gänget" (svårt att översätta det spanska ordet "pandilla" till svenska"!) av uniformerade, var inte med och störtade Salvador Allende 11-9-1973? (sedan ger läraren namnalternativ på följande: Leigh, Stange, Pinochet, Merino och Mendoza).

Den här frågan tycker två höger politiker i Chile (och det massmediala Chile?) alltså är att förvränga historien. Ingen av flickorna på gymnasiet eller dess föräldrar hade reagerat men det gjorde alltså demokratins och jämlikhetens avantgarde, högern.

Det skulle vara intressant att höra VAD i frågan som är historiskt förvrängt?

Att det rörde sig om kriminella människor är uppenbart då de utförde kriminella handlingar på sin egen befolkning. Att de var uniformerade likaså. Att de var ett "gäng" eller "pandilla" på spanska, stämmer också, då betydelsen av ordet på spanska syftar på en grupp människor som samlas för att genomföra illegala handlingar, vilket militärkuppen var. Att de störtade den demokratiskt folkvalde presidenten stämmer också. VAD är det som läraren har förvrängt?

Högern som under 17 år kontrollerade nyhetsmedierna och skolorna (kontrollerar medierna fortfarande). Högern som satt tysta när människor försvann spårlöst. Högern som inte brydde sig när rapporter om mord och tortyr blev kända. Högern som påstår att militärkuppen var "nödvändig" för att undvika ett "inbördeskrig". Högern som förnekade kopplingarna mellan militärregimen och CIA. Högern som förnekade att CIA sponsrade de stora transportstrejken som lamslog den chilenska ekonomin under Unidad Popular regeringen. Högern som blev rika under militärregimen. Högern som själv ville gå till historien genom historieförfalskning anklagar en lärare för att styra undervisningen. Var var dessa objektivitetens demagoger under 17 år av aktiv reell praktisk historieförfalskning?

Ämnet är intressant då lärare förväntas undervisa "objektivt". Objektivitet är det samma som de dominerande diskurser, moral, etik och normer som högern (av en tillfällighet?) delar. När man tar avstånd ifrån de eller ifrågasätter dessa, ja då är man oseriös, tendentiös, styrd och så vidare.

Problemet sätter en fråga i fokus, vad är pedagogikens roll? Reproducera, ifrågasätta, förändra?


  • Comments(0)//vladde.pensando.se/#post124

Vet den ena handen vad den andra gör?

ChilePosted by Vladde 2008-04-23 09:56

Nyheten om att Chile skulle ta emot mer än 100 palestinska flyktingar har cirkulerat världen runt. Vissa har uppmärksammat det. Några har känt stolthet (som chilenare kan vi hjälpa ett folk som behöver all hjälp de kan få) andra har känt skam (som chilenare hjälper vi Israel som slipper ta tag i problemet).

Många självgoda politiker, landsmän till mig, chilenare, har slagit sig för bröstet för den här handlingen. De känner sig mäkta stolta över den uppvisade chilenska solidariteten. Vi själva var ett folk som led mycket och det är lätt att känna igen mycket i Israels förtyck av palestinierna i Chiles egna mörka historia.

Politikerna är stolta över att lite mer än 100 människor kommer att få leva i frihet i ett land där det inte råder något krig. Chilensk massmedia har inte varit dåliga på att uppmärksamma händelsen. Det har gjorts till en stor nyhet.

Vad man däremot har varit usla på (och jag har inte heller sett någon politiker varken i opposition eller i regeringsställning) är att informera om att samtidigt som Chile nu ska ta emot lite mer än 100 palestinier så köpte Chile vapen för 615 miljoner dollar.

Det rör sig om högteknologiska vapen bl.a. stridsflygplan som modifierats med Israelisk teknologi.

Samtidigt som Chile tar emot flyktingar från palestina ger alltså landet Israel pengar i form av vapenköp.

Vet den ena handen vad den andra gör?

  • Comments(4)//vladde.pensando.se/#post117

BRP- Chilensk gatukonst

ChilePosted by Vladde 2008-02-16 13:39

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Länkar

Är ni sugna på fler bilder gå gärna in på följande sidor:

La muralla (sida som innehåller alla slags väggmålningar som fotats runtom i Chile)

Colectivo BRP (BRP:s egna hemsida med mängder av motiv)

BRP och Allende (kort intervju med människor som arbetade med BRP)

Leguayork (chilensk hip-hop band, lyssna på "mi pais" videon är gjord med motiv från BRP! lyssna även på "el pueblo unido" som de gjort!)

  • Comments(4)//vladde.pensando.se/#post105

"we'll paint against dictatorship until we reach heaven"

ChilePosted by Vladde 2008-02-16 09:18

För några dagar sedan surfade jag in på Nadias blogg. Hon hade uppmärksammat ett vanligt fenomen i mitt hemland, Chile, gatukonsten. Nadia redogör på ett övergripande och bra sätt för den chilenska gatukonstens historia (Läs den!). Jag tänkte berätta lite mer specifikt om en av dessa grupper som kallas för ”Brigada Ramona Parra”.

Blog Image

Ramona Parra

Namnet gruppen antog, Ramona Parra, kommer ursprungligen från en ung kvinna som, vid 19 års ålder, sköts ihjäl av polisen 1946 i samband med en protest. Eftersom Ramona var medlem i det Chilenska kommunistpartiets ungdomsförbund blev hon en av dess martyrer.

Blog Image

Ramona Parra.

Politiskt budskap

BRP bildades på 1960-talet och började utföra sina första målningar i samband med att kommunistpartiet lanserade Pablo Neruda (nobelpristagaren i litteratur 1971) som sin presidentkandidat. Neruda trädde sedan åt sidan och stödde Salvador Allende som blev hela Unidad Populars (folkfrontens) presidentkandidat till valen 1970. BRP använde väggarna som medium för att föra ut olika budskap. Väggarna förvandlades till historiska berättelser och till uttryck för det chilenska samhällets politiska utveckling. När Salvador Allende vann valen 1970 fortsatte BRP att måla landets väggar, nu, utan att behöva fly från polisen. Målade väggar blev nu ett vanligt förekommande fenomen i Chile.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Diktatur

I samband med att Pinochet tog makten 1973 i Chile, blev BRP bannlysta. Diktaturen förföljde allt och alla som motsatte sig deras regim. BRP försvann under en lång period för att sedan åter dyka upp på 1980-talet, mitt under de vildaste tiderna. Uttrycket ”we’ll paint against dictatorship until we reach heaven” kommer från den här perioden. Återigen dök målningar gjorda av BRP upp runtom i landet. Återigen på flykt från polis och militär.

Respekt

Idag finns mängder med väggar runtom i Chile som vittnar om det förtryck som upplevdes under militärregimen 1973-1990. Det finns hos den chilenska befolkningen en allmän utbredd acceptans och respekt gentemot dessa målningar. BRP finns än idag och fortsätter att sätta prägel på väggarna i landet.

  • Comments(5)//vladde.pensando.se/#post104

Ett år sedan Pinochet dog!

ChilePosted by Vladde 2007-12-10 17:27

Idag måndag är det ett år sedan Augusto Pinochet dog. Diktatorn förkastas av en hel omvärld. Det finns dock fanatiska fans och andra vilsna nyliberaler som hyllar tyrannens "ekonomiska under" än idag, fast det kunde se ut så här, så här ,så här, så här, så här, så här, så här...

Jag vill idag inte skriva något om Pinochet. Vill istället länka till en otrolig vacker och känsloladdad sång som poeten och sångaren Pablo Milanes, från Kuba, skrev och sjöng. Den heter "Yo pisare las calles nuevamente".

Yo pisaré las calles nuevamente de lo que fue Santiago ensangrentada,
y en una hermosa plaza liberada me detendré a llorar por los ausentes.
Yo vendré del desierto calcinante y saldré de los bosques y los lagos
y evocaré en un cerro de Santiago a mis hermanos que murieron ante él.
Y unido al que hizo mucho y poco, al que quiere la patria liberada,
dispararé las primeras balas, más temprano que tarde sin reposo,
retornaran los libros, las canciones, que quemaron las manos asesinas,
renacerá mi pueblo de su ruina, y pagarán su culpa los traidores.
Un niño jugará en una alameda y cantará con sus amigos nuevos,
y ese canto será el canto del suelo, a una vida cegada en La Moneda.
Yo pisaré las calles nuevamente de lo que fue Santiago ensangrentada,
y en una hermosa plaza liberada me detendré a llorar por los ausentes...

En amatör och icke ordagrann översättning till svenska lyder ungefär så här:

Jag kommer återigen att vandra i det som var det blodiga Santiago, och i en vacker och fritagen park ska jag stanna och gråta till minnet av de som saknas. Jag kommer komma ifrån den varma öknen och ut genom skogarna och sjöarna för att sedan i ett av Santiagos berg kalla på mina syskon som dog inför den.

Och tillsammans med den som gjorde mycket och lite, med den som vill ha ett fritt land, ska jag skjuta de första skotten, förr eller senare, kommer de brända böckerna och sångerna som brändes av mördarna att komma tillbaka, mitt folk kommer återfödas ur ruinerna och förrädarna ska betala sitt straff.

Ett barn kommer leka i Alameda(Santiagos huvudgata) och han kommer sjunga med sina nya vänner, (resten av texten här är svår och jag kan inte översätta den, ge mig förslag ni som kan spanska!)

Jag kommer återigen att vandra i det som var det blodiga Santiago, och i en vacker och fritagen park ska jag stanna och gråta till minnet av de som saknas...

  • Comments(5)//vladde.pensando.se/#post93

Glaciärer som smälter och Pascua Lama

ChilePosted by Vladde 2007-11-26 17:45

DN skriver idag att i Peru smälter glaciärerna undan i snabb takt och att vattenbristen kommer att hota miljoner människor i huvudstaden Lima.

-"Vad ska det bli av oss när det inte längre kommer något vatten från bergen?"

När glaciärer smälter i raskt takt runtom i världen så har Peru:s södra grannland, Chile redan för flera år sedan, under den "socialistiske" presidenten Ricardo Lagos, accepterat ett projekt (Pascua-Lama) som innebär frivillig förstörelse av två glaciärer i Chilensk territorium.

Blog Image

Projektet går bland annat ut på att två glaciärer ska flyttas. Anledningen till att glaciärerna ska "flyttas" (det är vad företaget säger) är att man hittat stora reserver av guld, silver och andra mineraler under den yta som glaciärerna finns i.

Så, för att komma åt mineralerna är det nödvändigt att förstöra de två glaciärerna. Två stora hål blir det istället. Företaget som ligger bakom det hela heter, Barrick gold. Den Chilenska regeringen har godkänt projektet men den har fördröjts på grund av att befolkningen i området fått igenom en uppskjutning.

Blog Image

Om glaciärerna förstörs så förstörs samtidigt källan till det rena vattnet. Floderna som får sitt rena vatten ifrån galciärerna kommer att förgiftas på ett sätt som gör det omöjligt för befolkningen och djuren i området att använda sig av dess vatten.

Inte nog med att naturen förstörs, eftersom det rör sig om ett multinationellt företag, så innebär detta att även de framtida ekonomiska vinsterna av exploateringen av guldet och silvret kommer att hamna utanför det chilenska territoriumet hos några utländska investerare.

Området, som tillhör dessa människor, blir förgiftad. Naturen förstörs och vinsterna hamnar hos några få människor i en annan världsdel.

Befolkningen i området har protesterat väldigt länge, men i "demokratins" Chile, har de inte kunnat hävda sig alltför väl. All slags TV- reklam mot Pascua-Lama har förbjudits av det chilenska inrikesministeriet.

När alla vinster hamnar i några få människors fickor och naturen blir för evigt förgiftad av de starka kemikalier man måste använda sig av vid gruv exploatering, vem ska då bry sig om frågan:

"vad ska det bli av oss när det inte längre kommer något vatten från bergen?"

  • Comments(2)//vladde.pensando.se/#post87

Marknadsanpassade priser?

ChilePosted by Vladde 2007-11-15 21:01

Stor jordbävning har drabbat de norra delarna av Chile, 7,7 på richterskalan. Folk var oroliga för efterskalv. Inga rapporter om detta har dock än kommit.

Naturkatastrofer är bland det hemskaste man kan råka ut för. Ingen kan förbereda sig emot dem. Man kan ha en plan för att, då krisen är ett faktum, agera på ett sätt som minskar de mänskliga tragedierna.

I Chile, marknadsliberalernas paradis, sker saker som inte längre förvånar mig. När allt marknadsanpassas så är en sådan här katastrof BRA för marknaden. Det finns pengar att tjäna på det! Jag ska förklara varför.

Jordbävningar har en förmåga att förstöra infrastruktur. Vägar, hus, elektricitet, vatten, allt det brukar slåss ut. Så även denna gång.

I en av de mest drabbade områden säger de fattiga människorna att varorna, så som vatten, bröd och batterier fått högre priser än vad som är normalt (www.cooperativa.cl)

Sålunda kostar vattnet nu nästan det dubbla, även priset på bröd steg kraftigt. Batterier, som är nödvändiga i en sådan här situation och olika ljus som behövs steg så klart också i pris.

Marknadens krafter? Här har vi en stor efterfrågan, människor i nöd som är i behov av basala förnödenheter för att klara sin vardag, efter en naturkatastrof de inget kunnat göra för att avhålla sig ifrån. De är utlämnade åt dessa krafter. Krafter som inte ser en människa som människa utan som kund. En potentiell köpare.

Det finns ingen moral i dessa människors hjärnor. Hur kan man använda sig av naturkatatastrofer för att tjäna än mer pengar?

I sådana här situationer kan jag inte göra annat än att äcklas av människor som profiterar på de drabbades och fattigas bekostnad. Ingen moral. Marknadens krafter så som de bara visar sig i marknadsliberalernas paradis, Chile.

  • Comments(8)//vladde.pensando.se/#post86
Next »