Vladde

Vladde

Ja- i Bolivia!

LatinamerikaPosted by Vladde 2009-01-26 01:30

Det verkar som "ja" sidan vann i Bolivia enligt de första mätningarna. 60% sägs stödet ha varit till Morales fördel. Man röstade "ja" till en ny "Carta Magna".

Skriver mer om det inom kort.

  • Comments(0)//vladde.pensando.se/#post127

Colombia, Coca-Cola och paramilitärerna

LatinamerikaPosted by Vladde 2008-03-09 08:31

Krisen i norra sydamerika tycks nu ha lugnat ner sig något efter toppmötet i Dominikanska republiken. Uribe, den colombianske presidenten, bad om ursäkt för intrånget i Ecuador och lovade att i framtiden inte göra om misstaget.

Konflikten i Colombia är komplicerad. I mer än 40 år har FARC stridit mot den colombianska staten. Colombia är samtidigt USA:s närmaste allierad i regionen just nu. Det finns flera stridande parter i det colombianska inbördeskriget. Bland de största och viktigaste har vi den reguljära armén, vi har paramilitärerna, vi har ELN och FARC. Det är de största stridande parterna men inte de enda. Konflikten är omöjlig att lösa på ett militärt sätt då alla stridande parter är alltför starka. Konflikten har sociala och ekonomiska orsaker.

Vid sidan av kriget fortgår det sociala och politiska livet i Colombia. Val hålls med jämna mellanrum och utåt sett definieras Colombia som en demokrati. De senaste dagarnas händelse då den colombianska armén mördade 20 människor, bland de FARC:s förhandlare Reyes, har återigen aktualiserat Colombia konflikten.

Colombias agerande, att på egen hand militärt ingripa i ett annat lands territorium utan förvarning, har fökastas av i princip alla länder i Amerika förutom USA. Det är nog för er som brukar läsa min blogg ingen nyhet att USA också har stora ekonomiska intressen i latinamerika och i synnerhet Colombia.

Den Colombianska presidenten Uribe har som mål att besegra FARC militärt. I mer än 40 år har man försökt kuva motståndet på det här sättet och misslyckats inget tyder på att lyckan kommer att vända.

Colombias grannländer, i synnerhet Ecuador och Venezuela, har av Uribe pekats ut som två länder som stöder FARC. För klarhetens skull kan man påminna de som säger detta att Chavez har varit president i, är det nu 9 år? och Correa i Ecuador i endast 2 år. De är med andra ord ganska nya i förhållande till FARC:s existens. FARC är Colombias problem och Uribe bör inte skylla ifrån sig FARC:s existens på att två andra länder "stöder" FARC. FARC finns därför att den Colombianska staten inte lyckats genomföra en rättvis jordfödelning.

Men nog om det. Många vill ha ett slut på konflikten. Venezuelas president har erbjudit sig att medla, Sarkozy, Frankrikes, likaså. De förstår att konflikten inte kan lösas militärt, så som Uribe och USA tror, utan det måste lösas genom dialog och kompromiss.

Vid sidan av kriget pågår ett annat "krig". Det är det här "kriget" som omöjliggör freden. Det civila samhället i Colombia är trött på våldet. Människor som engagerar sig i politiska grupper som inte har band till gerillan, beskylls för detta av regeringen och förföljs, torteras och mördas (av paramilitärer som står regeringen och den reguljära armén nära-trots deras nekande). Det är det här "kriget" som omöjliggör en politisk lösning.

Colombia är på det här sättet ingen demokrati. Den Colombianska staten bär huvudansvaret till att situationen polariserats till den grad den gjort. Varje gång ett politiskt alternativ växer fram mördas den. Den Colombianska staten kan därför egentligen sägas aktivt motverka en fredlig lösning på konflikten.

Tyvärr har dominerande media egentligen inte förstått grunderna till konflikten i Colombia. Medias utrymme (en sida högst) inbjuder inte heller till en möjlighet att på ett mer utförligt sätt redogöra för konflikten. Frågan är om intresset ens finns.

Som ett exempel på en av dessa grundkonflikter är sättet på hur människor som aktiverar sig i fackföreningar (i det påstådda demokratiska Colombia) behandlas. Kopplingen, mellan USA, dess företag och intressan i landet kan inte underskattas. Hittills har man mördat över 2500 fackligt aktiva människor. Det här kriget är ett "klasskrig".

Coca-Cola, som alla känner till, kan i det här inlägget få statuera exempel (även chiquita med sina bananer skulle gå att använda). Coca-Cola har kraftigt motverkat facklig organisering i sina företag i Colombia. Arbetarna som kämpar för bättre arbetsföhållanden och bättre lön och socialt skydd motverkas aktivt. De bara inte motverkas genom att man försöker förgöra deras existens de motverkas genom att man aktivt mördar dess företrädare. Paramilitärerna i Colombia beskylls för att genomföra sådana här mord.

En av de mest symboliska fall är den om Isidro Segundo Gil. Han mördades inne i Coca-Colas fabriksområde. Den ansvarige för Coca-Cola hade dagarna innan mordet låtit arbetarna veta att han skulle använda sig av just den här metoden (mord) om det var nödvändigt för att förhindra att facket fortsatte att kräva rättigheter för arbetarna. Isidro var en av förhandlarna som företräde facket. Han mördades.

Paramilitärerna hade dagarna innan utan att någon, varken från Coca-Cola eller regeringen (genom dess polis eller militär) förhindrat dem, gått in i Coca-Colas fabriksområde. Samlat ihop arbetarna och hotat att mörda de om de fortsatte sin strid för de rättigheter de är värda.

Resultatet blev att flera arbetare sparkades, fördrevs, kidnappades och andra mördades.

Om man inte förstår de djupa sociala ekonomiska striderna som gör att konflikten i Colombia fortgår, ja, då pratar man istället om det "kulturella våldet" som finns i Colombia och latinamerika som att våldet skulle vara ett kulturellt fenomen snarare än ett av ekonomin orsakad fenomen.

Uribe, Coca-Cola, USA och de andra som har ekonomiska intressen i Colombia måste inse att de inte kan skylla ifrån sig den colombianska konflikten på grannländer. Det är inte Chavez och Correa som orsakat situationen i Colombia. De kan lösa konflikten och kriget, frågan är bara om de är villiga att ge ifrån sig de maktpositioner de besitter och släppa ifrån sig deras ekonomiska intressen i regionen.

  • Comments(5)//vladde.pensando.se/#post114

Clinton, Obama och krisen i Colombia

LatinamerikaPosted by Vladde 2008-03-05 19:06

Kampen om vem som ska representera demokraterna inför presidentvalet i USA står främst mellan Obama och fru Clinton. Krisen i Colombia har lett till att kandidaterna uttalat sig om det som håller på och sker i norra sydamerika. En utveckling som är alltmer farlig. Även Bush har uttalat sig.

Svensk media har följt det amerikanska valet på ett sätt som säkerligen gör att vi i Sverige är mer välinformerade (åtminstone om huvudkandidaterna) än USA:s egna befolkning. Trots medias försök till polarisering och tillspetsning är inte skillnaderna mellan kandidaterna så stora (politiskt sett) att de kan ge upphov till några som helst intressanta politiska diskussioner.

Likheten mellan alla favoritkandidater är slående, med vissa nyansskillnader. Ensidigheten och enögdheten gör sig gällande i synen på t.ex. krisen i Colombia.

Fru Clinton säger t.ex. att: "Chavez gör farliga saker" och att "det är ofattbart hur han kan vara på terroristernas sida", genom att göra det är han emot freden i regionen, enligt Clinton. Hon säger vidare att "Colombia är i sin fulla rätt att försvara sig mot terrorister".

Obama i samma ton: "Den colombianska befolkningen har under fyra årtionde lidit på grund av terrorister och är i sin fulla rätt att försvara sig mot Farc".

McCain, republikanernas kandidat, håller med sina "motsåndare". Colombia är en vital och viktig "allierad i kampen mot drogerna". Han ville även förklara "sitt fulla stöd" till president Uribe.

Bush å sin sida sade att "USA inte kommer att överge sin allierad i sydamerika".

Till skillnad från den norra grannens konsensus i frågan, är ledarna i latinamerika mycket skeptiska till det som skedde. I princip alla fördömde Colombias agerande. OAS, de amerikanska staternas organisation, kom överens om att Colombias intrång i Ecuador var ett brott mot det landets suveränitet, trots detta lyckades de inte formellt fördöma Colombia.

Colombias regering påstår sig, i samband med räden mot människorna inne i Ecuador, ha fått tag på tre bärbara datorer som analyserats (detta med den federala polisens hjälp i USA!) och där man hittat kopplingar mellan Farc, Correa och Chavez. Venezuela påstås ha bidragit med pengar till gerillan och gerillan sägs hålla på att utveckla en "smutsig bomb", alltså en radioaktiv bomb. De har också visat en videosnutt på händelsen.

Jag vet inte om ni men jag får negativa flashbacks av detta. Minns ni hur Irakkriget började? Irak påstods ha massförsterelsevapen. Colin Powell ljög inför hela FN om det. Nu påstås FARC alltså hålla på och utveckla en "smutsig bomb", nåja låt er egna logik avgöra vad som verkar rationellt. Kom ihåg att Iraks påstådda massförsterelsevapen användes som argument för att ockupera landet. En sådan utveckling lär knappast vara möjlig i Colombia. Jag läste om en "rolig" sak. Colombia anklagar Ecuador för att ha bedrivit kontakter med FARC och säger att de hittat bevis för detta i "de bärbara datorerna". Genom Frasses blogg finns en mycket intressant länk. Reyes hade inte bara kontakt med ledare för Ecuador, han hade även träffat amerikanska sådana. Att han förmodligen hade kontakt med Sarkozy, Frankrikes president, angående Betancourt, lär också vara ett hett tips!....

Förra månaden (den 4 februari) demonstrerade människor mot gerillans våld i kriget i Colombia. Nu är det dags att vara konsekvent och demonstrera mot det paramilitära våldet och statsterrorismen som Colombia bedriver.

DEMONSTRATION I STOCKHOLM OCH UMEÅ 6 MARS. SE LÄNGRE NER FÖR MER INFORMATION OM TID OCH PLATS!

Källor: Länkarna ovan är till tidningar som, La nacion (Chile), Clarin (Argentina), La Razón (Bolivia), Ultima hora (Paraguay), La razón (Peru), El espectador (Colombia).

  • Comments(2)//vladde.pensando.se/#post112

Mord- kan leda till konfrontation

LatinamerikaPosted by Vladde 2008-03-02 18:12

Medan Israel fortsätter sitt hänsynslösa mördande i Palestina så har mordet på Farc- förhandlaren "Raul Reyes" och 19 andra människor lett till starka reaktioner från Correa, Ecuadors president och Hugo Chavez, Venezuelas president.

För några dagar sedan mördades Farc-gerillans förhandlare tillsammans med 19 andra människor. Den Colombianska regeringen hävdade att man agerat i "självförsvar" och att striden varit så intensiv att de varit tvugna att agera som de gjorde.

Ecuador såg hela händelsen som en agression från den Colombianska armén och man har utvisat den colombianska ambassadören från Quito. Kallat hem sin egen ambassadör från Bogota och Ecuadors armé har analyserat området där den colombianska armén påstår sig ha agerat i "självförsvar" och funnit att området var bombarderad med flyg vilket tyder på att Colombia planerat hela agressionen i förväg och visste att man gjorde intrång i ett främmande lands territotium, vilket är allvarligt. Correa nämnde också att de 20 människor som mördades inte var klädda för strid vilket därför omöjligt kan ha förorsakat den colombianska arméns "självförsvar". Många av liken man hittade hade skjutits i ryggen. Correa finner det allvarligt att Uribe, Colombias president, ljuger om vad som hänt och sade att han inte tänkte låta det som hänt gå ostraffat. Oavsett vad den colombianska armén hade för motiv, har de våldfört sig på ett lands suveränitet.

Den Colombianska regeringen fortsätter dock hävda att man inte gått in i Ecuadors territorium och att operationen handlade om dess legitima rätt till "självförsvar". Den första kommunikén från den colombianska armén tydde dock på något annat, men man har nu ändrat sig och hävdar att man inte varit inne i Ecuador.

Den Colombianska regeringens sätt att agera visar klart och tydligt att de inte tänker förhandla och att de föredrar mord och krig framför en dialog och politisk lösning på konflikten. Den Colombianska arméns intrång i ett annat lands territorium är allvarlig och hotar också andra länders suveränitet. Detta kan leda till att konflikten sprider sig och förvandlas till ett ännu större krig. Ecuadors president Correa tydliggjorde att Ecuador inte kommer att tolerera fler intrång i sitt territorium och armén sattes i högsta bredskap. Chavez, Venezuelas president, sade igår att ett liknande intrång som den i Ecuador i Venezolansk territorium kommer att betraktas som en krigshandling mot Venezuela.

Det hela måste ses mot bakgrund av att Uribe, Colombias, president, är en president som starkt backas upp av USA. USA har tidigare utarbetat något som kallas för "Plan Colombia" som är en plan för att bekämpa Farc och bönderna i landet men också för att ha baser i ett geografiskt strategiskt viktigt land som Colombia. Officiellt heter det att "Plan Colombia" är till för att bekämpa narkotikahandeln.

Om Colombias armé ges rätten att fritt gå in i grannländer (med hjälp av USA) kan det få allvarliga konsekvenser, därför har både Correa och Chavez agerat och markerat som de gjort. Chavez gick ett steg längre och sade att Colombia, med den amerikanska arméns militära baser, har förvandlats till ett hot mot sina grannländer och varnade Uribe för att begå fler "misstag" därför att detta skulle kosta hans marionett regering stort.

Förhoppningsvis kan krig och konfrontation mellan latinamerikanska bröder och systrar undvikas. Problemet är den Colombianska regeringens agerande och den amerikanska arméns närvaro i Colombia. Dessa saker tillsammans hotar att dra in flera länder i regionen i konflikten något som skulle vara förödande för de redan fattiga latinamerikanska brödarnationerna.

P.S. DEMONSTRERA MOT DEN COLOMBIANSKA STATSTERRORISMEN DEN 6 MARS I STOCKHOLM OCH UMEÅ! se längre ner på sidan för mer information.

  • Comments(0)//vladde.pensando.se/#post111

För de försvunna, tvångsförflyttade och avrättade!

LatinamerikaPosted by Vladde 2008-02-29 13:33

Skrev för någon vecka sedan om ett mail jag fått från en colombiansk vän. Vill tipsa er som befinner er i Stockholm eller Umeå om att en demonstration mot det stats- och paramilitära våldet kommer att hållas den 6 Mars.

Stockholm, 6 Mars, 18.00, plats: Medborgarplatsen (se länk)

Umeå, 6 Mars, 17.00, plats: Rådhustorget

Blog Image

* Aldrig mer massgravar.

* Aldrig mer tvångsförflyttningar.

* Aldrig mer paramilitärer.

* Aldrig mer parapolitiker.

* Aldrig mer statsterrorism.

  • Comments(0)//vladde.pensando.se/#post109

Paramilitärer och den colombianska demokratin

LatinamerikaPosted by Vladde 2008-02-12 15:32

För några dagar sedan fick jag ett mail från en colmbiansk vän. Mailet berörde mig och jag tänkte grov översätta den och publicera den här då svensk media oftast ignorerar den colombianska konflikten.

I Colombia har mer än 4 miljoner människor fått flytta från sina hem, de flesta på grund av paramilitärerna. Paramilitärerna, ensamma, eller med hjälp av den colombianska armén, är direkt ansvariga för mer än 15.000 människors försvinnande. Man har grävt ner människor i mer än 3000 massgravar eller slängt de i olika floder. Mer än 1700 indianer har mördats, 2500 fackligt aktiva människor likaså och cirka 5000 medlemmar av Union Patriotica har även de mördats. Det är mer en regel än undantag att dessa människor innan de bragts om livet blivit utsatta för hänsynslös tortyr och lidelse.

Mellan 1982 och 2005 genomförde paramilitärerna mer än 3500 massakrer och roffade åt sig mer än 6 miljoner hektar jord. Från och med 2002 (då de påstås ha lagt ner) har de mördat 600 människor i snitt varje år. Paramilitärerna har kontrollerat 35% av den colombianska parlamentet. Från 2002 fram tills idag har medlemmar av den reguljära armén genomfört 950 mord.

Endast under januari månad 2008 genomförde paramilitärerna 2 massakrer, 9 försvinnande och 8 mord.

I Colombia begår både paramilitärer och den reguljära armén dagligen brott mot de mänskliga rättigheterna. Många paramilitära grupper är fortfarande aktiva (de heter nu "Aguilas negras"=de svarta örnarna). Många av dess politiker är fortfarande i tjänst.

Demonstrera den 6 mars tillsammans med paramilitärernas offer. Aldrig mer massgravar. Aldrig mer tvångsförflyttningar. Aldrig mer paramilitärer. Aldrig mer parapolitiker. Aldrig mer statsterrorism.

Movimiento Nacional de Victimas de Crímenes de Estado, Bogotá, Colombia 6 de febrero.

Läs detta om ni kan spanska och är intresserade.  • Comments(0)//vladde.pensando.se/#post103

Varuhus branden 2004

LatinamerikaPosted by Vladde 2008-02-04 00:30

Fängelse blev det för de som beordrade sina säkerhetsvakter att låsa alla dörrar vid en brand 2004 i Paraguay. Genom att låsa alla utgångar ville de undvika att människor skulle ta sig ut från branden utan att betala. Ordern gjorde att ett flertal människor dödades.

Hur är dessa människor funtade? Hur kan man i sin girighet sätta ekonomisk intresse framför människo liv? Hindra de att ta sig ut och rädda sina liv, därför att de först måste betala?

Kanske är det svårt för människor här att förstå och begripa en sådan här händelse. Jag blir inte förvånad.

Sydamerika är en sådan kontinent där allt sådant här kan hända. Senast jag var i Chile kom det en rapport om att flera kvinnor som arbetade i ett av Santiagos varuhus, i kassorna, tvingades att arbeta i BLÖJOR så att de slapp förlora tid med att gå på toaletten.

- Hey! That's life när marknaden styr mi amigo...

  • Comments(5)//vladde.pensando.se/#post101

"Diktatorn Castro och hans Kuba"

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-12-08 12:42

Det skrivs relativt mycket om kuba i olika nyhetstidningar och bloggar. Mycket av det som skrivs här och där verkar i mån och mycket vara grundad i stor historisk okunskap om landet.

Många högerskribenter och bloggare är av förklarliga skäl mycket fientligt inställda till revolutionen. Ganska förståeligt och acceptabelt att de inte gillar revolutionen eller landets samhällssystem. Vad som däremot är svårare att förstå är de så kallade "vänster" skribenter och bloggare som kritiserar landet. Kritik ska alltid riktas mot något. Det är så man lär sig och växer. Men vad är det dessa vänster bloggare och skribenter kritiserar? Bygger "vänsterns" kritik på kunskap om landet eller bygger kritiken på den gängse massmediala uppfattningen om landet? Eller vad som skulle kunna vara om än mer tragisk, på anpassning till den rådande poltiska hegemonin?

Många av dessa vänster bloggare ,oftast "intellektuella", lever i en utopisk värld. De verkar tro att situationen i latinamerika är sådan att konflikten mellan jordlösa, arbetare och kapital och jordägare går att bedriva genom att skaka hand med varandra. I vilken värld lever de? Har de missat militärkupperna under hela 60-70 talet i Latinamerika? Har de missat hur de sociala upproren slagits ner? Mördandet på fackaktivister, kommunister, socialister,anarkister? Har de missat högerns antidemokratiska agerande i kontinenten? Har de missat USA:s stöd till militärjuntorna? den misslyckade invasionen av Kuba? Tror man verkligen att det går att bedriva "demokratiska" samtal med en sådan motpart i politiken?

Jag blir väldigt upprörd när kritik förs från vänsterhåll och då man märker att de upprepar samma saker de läser om i DN. Sådana här skrivbordsrevolutionärer som tycker en massa om vad folk i andra länder ska göra har jag inte mycket för övers. De avslöjar många gånger sin totala ignorans om kampen som bedrivits och bedrivs i latinamerika och gör självmål från halva planen genom att peka ut vänstern i kontinenten för "diktatoriskt". Så fort folket där inte gör eller agerar på ett sätt som här hemma är "politikskt korrekt" eller som övernesstämmer med deras egna sociala omvandlingsteorier och demokratiska premisser är de snabba på att förkasta och ta avstånd från dessa rörelser. De kan kalla det vad de vill. För mig är det feghet. Intellektuell feghet. Ett bevis på att de sällan har sett förtryckets makabra ansikte.

Respekt har jag däremot istället för de många vänstermänniskor som framför sin kritik på ett konstruktivt sätt genom sakliga argument och inte genom att upprepa samma agenda som nyhetsmedierna. Inget land eller samhällssystem är perfekt så knappast heller det kubanska, långt ifrån.

Om ni är intresserade av Kuba och vill läsa en, i mitt tycke, mycket bra artikel om vänstern och dess hållning till Kuba rekomenderar jag starkt er att läsa det här inlägget.

  • Comments(4)//vladde.pensando.se/#post92
Next »