Vladde

Vladde

Självmord och mördare

PolitikPosted by Vladde 2008-02-01 16:27

I jakt på olja och ekonomiska fördelar skickas de från USA till andra delar av världen. Irak och Afghanistan är de senaste uppmärksammade.

Blog Image

Jag pratar om USA:s soldater. De som dör för sin ledares planer och det landets ekonomiska intressen. De som många gånger går in i armén i hopp om att senare få ett stipendium någonstans som kan göra det möjligt för de att studera. De som går med för att slippa fängelse. De som har ekonomiska problem och ser i armén någon som kan rädda de bort från ekonomisk nöd och inte bara de, utan ibland hela deras familj.

En intressant studie kom ut för några dagar sedan som visade att flera veteraner från dessa krig fått allvarliga psykiska skador från deras "arbetsplatser". Förra året begick uppskattningsvis 121 soldater självmord, allt enligt amerikanska armén. Skulle siffrorna stämma innebär det en ökning med 20% från 2006.

Det obehagliga i studien är att arméns egna psykiatriker pekar på soldaternas problem i sina relationener som den utlösande faktorn. "familjerna börjar bli trötta", säger psykiatrikern. Att soldaterna begår självmord ska därför, av citatet att dömma, skyllas på soldaternas familjer som inte ger de tillräckligt stöd? Det låter inte klokt. Familjerna kan inte ges ansvaret att tvätta bort trauman som de här soldaterna förmodligen fått på sina "arbetsplatser".

Mördare?

Det var inte bara självmorden som ökade bland dessa veteraner, även morden utförda av tidigare soldater ökade. I en studie som kom ut 13 januari som fokuserade på de som deltagit i kriget i Irak hade 121 soldater begått mord eller påstods ha gjort det. I 20% av fallen begicks brotten under alkohol påverkan. I en tredjedel av fallen var offret en anhörig.

Krig, ockupation, våld, mord och tortyr, kan inte lämna någon oberörd. De här soldater som deltagit i de här fasansfulla dåden kan inte annat än få trauman av det. Trauman som av studien att dömma tycks dränkas i alkohol och få katastrofala följder för deras egna anhöriga. Armén ser dock inget direkt samband...

  • Comments(0)//vladde.pensando.se/#post100