Vladde

Vladde

"we'll paint against dictatorship until we reach heaven"

ChilePosted by Vladde 2008-02-16 09:18

För några dagar sedan surfade jag in på Nadias blogg. Hon hade uppmärksammat ett vanligt fenomen i mitt hemland, Chile, gatukonsten. Nadia redogör på ett övergripande och bra sätt för den chilenska gatukonstens historia (Läs den!). Jag tänkte berätta lite mer specifikt om en av dessa grupper som kallas för ”Brigada Ramona Parra”.

Blog Image

Ramona Parra

Namnet gruppen antog, Ramona Parra, kommer ursprungligen från en ung kvinna som, vid 19 års ålder, sköts ihjäl av polisen 1946 i samband med en protest. Eftersom Ramona var medlem i det Chilenska kommunistpartiets ungdomsförbund blev hon en av dess martyrer.

Blog Image

Ramona Parra.

Politiskt budskap

BRP bildades på 1960-talet och började utföra sina första målningar i samband med att kommunistpartiet lanserade Pablo Neruda (nobelpristagaren i litteratur 1971) som sin presidentkandidat. Neruda trädde sedan åt sidan och stödde Salvador Allende som blev hela Unidad Populars (folkfrontens) presidentkandidat till valen 1970. BRP använde väggarna som medium för att föra ut olika budskap. Väggarna förvandlades till historiska berättelser och till uttryck för det chilenska samhällets politiska utveckling. När Salvador Allende vann valen 1970 fortsatte BRP att måla landets väggar, nu, utan att behöva fly från polisen. Målade väggar blev nu ett vanligt förekommande fenomen i Chile.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Diktatur

I samband med att Pinochet tog makten 1973 i Chile, blev BRP bannlysta. Diktaturen förföljde allt och alla som motsatte sig deras regim. BRP försvann under en lång period för att sedan åter dyka upp på 1980-talet, mitt under de vildaste tiderna. Uttrycket ”we’ll paint against dictatorship until we reach heaven” kommer från den här perioden. Återigen dök målningar gjorda av BRP upp runtom i landet. Återigen på flykt från polis och militär.

Respekt

Idag finns mängder med väggar runtom i Chile som vittnar om det förtryck som upplevdes under militärregimen 1973-1990. Det finns hos den chilenska befolkningen en allmän utbredd acceptans och respekt gentemot dessa målningar. BRP finns än idag och fortsätter att sätta prägel på väggarna i landet.

  • Comments(5)//vladde.pensando.se/#post104