Vladde

Vladde

Clinton, Obama och krisen i Colombia

LatinamerikaPosted by Vladde 2008-03-05 19:06

Kampen om vem som ska representera demokraterna inför presidentvalet i USA står främst mellan Obama och fru Clinton. Krisen i Colombia har lett till att kandidaterna uttalat sig om det som håller på och sker i norra sydamerika. En utveckling som är alltmer farlig. Även Bush har uttalat sig.

Svensk media har följt det amerikanska valet på ett sätt som säkerligen gör att vi i Sverige är mer välinformerade (åtminstone om huvudkandidaterna) än USA:s egna befolkning. Trots medias försök till polarisering och tillspetsning är inte skillnaderna mellan kandidaterna så stora (politiskt sett) att de kan ge upphov till några som helst intressanta politiska diskussioner.

Likheten mellan alla favoritkandidater är slående, med vissa nyansskillnader. Ensidigheten och enögdheten gör sig gällande i synen på t.ex. krisen i Colombia.

Fru Clinton säger t.ex. att: "Chavez gör farliga saker" och att "det är ofattbart hur han kan vara på terroristernas sida", genom att göra det är han emot freden i regionen, enligt Clinton. Hon säger vidare att "Colombia är i sin fulla rätt att försvara sig mot terrorister".

Obama i samma ton: "Den colombianska befolkningen har under fyra årtionde lidit på grund av terrorister och är i sin fulla rätt att försvara sig mot Farc".

McCain, republikanernas kandidat, håller med sina "motsåndare". Colombia är en vital och viktig "allierad i kampen mot drogerna". Han ville även förklara "sitt fulla stöd" till president Uribe.

Bush å sin sida sade att "USA inte kommer att överge sin allierad i sydamerika".

Till skillnad från den norra grannens konsensus i frågan, är ledarna i latinamerika mycket skeptiska till det som skedde. I princip alla fördömde Colombias agerande. OAS, de amerikanska staternas organisation, kom överens om att Colombias intrång i Ecuador var ett brott mot det landets suveränitet, trots detta lyckades de inte formellt fördöma Colombia.

Colombias regering påstår sig, i samband med räden mot människorna inne i Ecuador, ha fått tag på tre bärbara datorer som analyserats (detta med den federala polisens hjälp i USA!) och där man hittat kopplingar mellan Farc, Correa och Chavez. Venezuela påstås ha bidragit med pengar till gerillan och gerillan sägs hålla på att utveckla en "smutsig bomb", alltså en radioaktiv bomb. De har också visat en videosnutt på händelsen.

Jag vet inte om ni men jag får negativa flashbacks av detta. Minns ni hur Irakkriget började? Irak påstods ha massförsterelsevapen. Colin Powell ljög inför hela FN om det. Nu påstås FARC alltså hålla på och utveckla en "smutsig bomb", nåja låt er egna logik avgöra vad som verkar rationellt. Kom ihåg att Iraks påstådda massförsterelsevapen användes som argument för att ockupera landet. En sådan utveckling lär knappast vara möjlig i Colombia. Jag läste om en "rolig" sak. Colombia anklagar Ecuador för att ha bedrivit kontakter med FARC och säger att de hittat bevis för detta i "de bärbara datorerna". Genom Frasses blogg finns en mycket intressant länk. Reyes hade inte bara kontakt med ledare för Ecuador, han hade även träffat amerikanska sådana. Att han förmodligen hade kontakt med Sarkozy, Frankrikes president, angående Betancourt, lär också vara ett hett tips!....

Förra månaden (den 4 februari) demonstrerade människor mot gerillans våld i kriget i Colombia. Nu är det dags att vara konsekvent och demonstrera mot det paramilitära våldet och statsterrorismen som Colombia bedriver.

DEMONSTRATION I STOCKHOLM OCH UMEÅ 6 MARS. SE LÄNGRE NER FÖR MER INFORMATION OM TID OCH PLATS!

Källor: Länkarna ovan är till tidningar som, La nacion (Chile), Clarin (Argentina), La Razón (Bolivia), Ultima hora (Paraguay), La razón (Peru), El espectador (Colombia).

  • Comments(2)//vladde.pensando.se/#post112