Vladde

Vladde

Snart på DN?

PolitikPosted by Vladde 2008-04-22 16:42

Läste nyss om en nyhet från Kuba som säkerligen inom kort kommer (förmodligen senare idag) att hamna på framsidan i DN. De så kallade "vita damerna" (som har sina män i kubanska fängelsen) blev, jag citerar de spanska medierna, "brutalt dragna genom marken då de protesterade mot regeringen".

Titta gärna på det här klippet och begrunda. Rösten som läser upp nyheten säger 52-1.29 sekunder in i videon följande:

"På Kuba så får vissa saker en att tänka på förändringar medan andra saker förändras inte. De fortsätter att vara likadana. Ett bevis på detta är de vita damerna. Outtröttliga kämpar som 6.40 på morgonen samlades i en central park i Havanna idag för att manifestera sig, så som de gjort i fem år, för deras mäns frihet, som är politiska fångar i bröderna Castros regering. Under ungefär två och en halvtimme kunde dessa tio kvinnor protestera tills de kom och sade åt de "basta", det räcker. Om ni inte går härifrån kommer vi bli tvugna att ta er hem"

Kvinnan som ses på videon säger att hon vägrar gå hem. Hon är där för sin mans skull och ber de andra kvinnor sätta sig ner i protest och säger åt mannen som talar med de att "de får dra oss bort härifrån".

Nyhetsrösten tar vid och säger följande:

"och så vart det. Dragna genom marken vart de. Ungefär 100 personer, poliser och agenter till regeringen flertalet av de kvinnor upplöste med våld samlingen. Tog upp de i den här bussen och tog de därifrån".

Jag vill inte diskutera huruvida det är rätt eller fel att man inte låter de vara där de var. Det jag däremot ber er att tänka på är följande. Hur kunde de filma hela händelseförloppet? Var det förberett? Var det tänkt att de skulle vägra gå därifrån och producera sådana här bilder? Tänk vidare på ordvalet i rapporteringen av nyhetsrösten och se själv vad som händer på klippet.

Jag vill poängtera att det här är inget försvar mot repression av något slag bara ett sätt att ifrågasätta den dramatiseringen massmedia väljer att använda sig av. I vissa fall mer än vid andra fall. Fråga er varför det är så? Är det rätt att konstruera verkligheten på det här sättet?

Efter att ni tänkt på det så försök komma ihåg hur rapporteringen av t.ex. Göteborgskravallerna såg ut. Använde man ord som "brutalt våld" då man refererade till polisens sätt att hantera ungdomarna som man höll instängda och inlåsta vid huset? Säger man te.x. "vissa saker förändras aldrig i det kapitalistiska systemet. Så inte heller den här gången då en grupp aktivister bemötes brutalt och blev dragna i marken, beskjutna och slagna med batonger"? eller säger man så här: " Ungefär 100 poliser och agenter till regeringen Persson upplöste demonstrationen med våld"? och vad som kanske är viktigast av allt; kom någon och pratade med ungdomarna i Göteborg och bad de, så som mannen gör i klippet, att gå därifrån?

Här har ni fler nyhetsinslag av samma händelse 1, 2,3. Här har ni ett äldre klipp där man ser hur damerna i vit demonstrerar och hur omgivningen reagerar. Huruvida reaktionerna av omgivningen är "spontana" eller som man brukar säga, "organiserade av regeringen" låter jag er rationella förmåga avgöra.

  • Comments(1)//vladde.pensando.se/#post116