Vladde

Vladde

Vet den ena handen vad den andra gör?

ChilePosted by Vladde 2008-04-23 09:56

Nyheten om att Chile skulle ta emot mer än 100 palestinska flyktingar har cirkulerat världen runt. Vissa har uppmärksammat det. Några har känt stolthet (som chilenare kan vi hjälpa ett folk som behöver all hjälp de kan få) andra har känt skam (som chilenare hjälper vi Israel som slipper ta tag i problemet).

Många självgoda politiker, landsmän till mig, chilenare, har slagit sig för bröstet för den här handlingen. De känner sig mäkta stolta över den uppvisade chilenska solidariteten. Vi själva var ett folk som led mycket och det är lätt att känna igen mycket i Israels förtyck av palestinierna i Chiles egna mörka historia.

Politikerna är stolta över att lite mer än 100 människor kommer att få leva i frihet i ett land där det inte råder något krig. Chilensk massmedia har inte varit dåliga på att uppmärksamma händelsen. Det har gjorts till en stor nyhet.

Vad man däremot har varit usla på (och jag har inte heller sett någon politiker varken i opposition eller i regeringsställning) är att informera om att samtidigt som Chile nu ska ta emot lite mer än 100 palestinier så köpte Chile vapen för 615 miljoner dollar.

Det rör sig om högteknologiska vapen bl.a. stridsflygplan som modifierats med Israelisk teknologi.

Samtidigt som Chile tar emot flyktingar från palestina ger alltså landet Israel pengar i form av vapenköp.

Vet den ena handen vad den andra gör?

  • Comments(4)//vladde.pensando.se/#post117