Vladde

Vladde

Historisk duell

PolitikPosted by Vladde 2007-04-20 00:23

"historisk duell"

Så tyckte TV4 att debatten skulle benämnas, den mellan Mona Sahlin och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Vad var det som var så "historisk" med det här? Att det är första gången SD debatterar i en stor TV kanal? Att det är första gången de gör det mot sossarna? Att det är första gången de får det massmediala utrymmet som de knappast förtjänar? Att det är första gången de behandlas av mediecirkusen som ett etablerat parti? Att de blir legitimerade genom att delta i sådana här program? Vad är det som är historiskt med detta?

Många är de partier, mest till vänster, som vardagligt bemöter sådana här mörkbruna krafter både i ord och handling. Kampen mot sådana här idéer som Åkesson representerar vinns inte över en TV-sänd debatt. Främlingsfientliga åsikter måste bemötas varje dag, på varje skola och arbetsplats. Överallt i samhället där de får sin näring.

Om televisionen av Pierre Bourdieu, fransk sociolog, visar tydligt på det "farliga" med TV-debatter och TV-mediet. TV:n är en bra "scen" för de som vill visa upp en teater, en fasad. Ett debattprogram som tror att man kommer att behandla SD:s åsikter (eller andra problem för den delen) på ett bra sätt på 60 minuter, eller vad de nu får på sig för tid, har alldelles för höga tankar om sin egen makt.. Man kan omöjligt gå in på djupet av problemen. Romarna tänkte, ge folk bröd och cirkus och så härskar vi i lugn och ro. Det vi ser i sådana här debatter är cirkus. Det Går inte att diskutera på ett bra sätt när tiden är begränsad och folk avbryter varandra. Att tiden är begränsad vet folk som ställer upp på sådana här debatter mycket väl. TV4 kanske ärligt vill få bukt med de främlingsfientliga idéerna som växer fram i Sverige, men att bjuda in SD och ge de chansen att använda "scenen" kommer knappast att bidra med att deras idéer motverkas. De sprids. De syns. De legitimeras. TV4 drivs i vinstsyfte. Ett debattprogram mellan SD och sossarna gav säkert höga tittarsiffror. Om TV4:s idéer snarare hade att göra med marknadstänkande än att få bukt med främlingsfientliga idéer så var det här programmet nyttigt för de! Tänk er,SD:s åsikter delas av "många" smygrassar och att få debattera med sveriges största parti, det är ju Perfekt! garanterat höga tittarsiffror, har man det kan man också tjäna en hacka till kanalen genom sponsring och reklam under sändningstid.

TV:n är ett bra medium för att synas och nå en bred publik. SD måste vara otroligt glada över den chansen TV4 gav de att synas nationellt. 60 minuter är totalt otillräckligt för att bryta ner deras åsikter och komma med motargument som övertalar och övertygar SD väljare om att de har "fel". Däremot är 60 minuter guld värd för SD, inte konstigt att de ställde upp med omnejd.

Kampen mot främlingsfientlighet och förståelsen om NÄR och VARFÖR sådana här idéer sprids och vinner terräng skulle vara intressantare att få se på TV.

Om TV skulle ägna mer tid åt att visa program som visar hur arbetslösheten stigit i land efter land och om varför den hålls upp konstant, om hur rikedomarna i ett land sprids allt mer orättvist, om hur löneutvecklingen ser olika ut för arbetare och chefer,om hur den ekonomiska och sociala tryggheten bryts ner i land efter land och om hur facken motarbetas så kanske vi skulle få en djupare förståelse för HUR och VARFÖR sådana här idéer helt "plöstligt" dyker upp i samhället.

TV mediet är bra, den samlar många sinnesintryck på en och samma gång. Den har potential att kunna nå många. Men så länge TV drivs som cirkus och inte som en kanal varigenom man kan nå invånarna med samhällsinformation så kommer fördumningen att fortsätta.

Fortsätt att titta på matlagningsprogram (lyxmat), inredningsprogram (för rika), bantningsprogram, reality shows, extreme-make-overs, serier, sexinspektörerna, lustgården, Jackass, fråga olle, top model, advokat och sjukhus serier samt gamla klassiker som baywatch, glamour och Beverly Hills! Obs inte att glömma alla talkshows på kvällarna och så vidare..och så vidare..och lev lyckliga!

Förströelse är ju vad TV också ska vara till, sägs det. Ägarna till TV kanalerna tackar och tar emot. Man har lyckats indoktrinera publiken med sina egna slogans. De tjänar pengar och fördumningen fortsätter.

Så tillsvidare får revolutionen och det sociala medvetandet vänta ett tag till. Men den som väntar behöver inte känna sig uttråkad, det är bara att slå på TV vilken tid som helst under dygnet för att sköljas över av intressanta och roliga program.. de flesta "made in USA" och njuta av förströelsen! Bara att välja och vraka ur det fina kulturella smörgåsbordet!

  • Comments(6)//vladde.pensando.se/#post38