Vladde

Vladde

Sanktioner väntar..

PolitikPosted by Vladde 2007-04-23 23:44

Sanktioner väntar

Sanktioner väntar de som säljer vapen till Iran eller Syrien, detta meddelade Vita huset enligt, Cooperativa. 14 personer/företag ingår i listan som USA presenterade. I listan finnns företag med sina huvudkontor i Kina, Malaysia, Mexico och Singapore. Sanktionerna gäller två år, men kan tas tillbaka inom den här perioden.

IRAN-CONTRA affären.. Blog Image

För några decennier sedan, när en socialistisk revolution hade segrat i ett land i mellanamerika, vars namn var Nicaragua, skulle en sådan här lista inneburit att USA:s regering och CIA hamnat på den.

Va? låter det inte klok? Nej det är det sällan med politik. Skulle USA:s regering och CIA själva hamna i en lista som de idag några decennier senare själva utarbetat för att bestraffa de som köper/säljer vapen till Iran?

Svaret är ja. Låt mig kort förklara varför. När sandinisterna genomförde sin revolution 1979 ville USA till varje pris hindra att ännu ett latinamerikansk land förvandlades till ett nytt "kuba". Den nya sandinistregeringen hotade USA:s ekonomiska intressen i regionen. Trots att revolutionen stöddes av majoriteten av Nicaraguas befolkning så skapades en armé för att bekämpa den nya sandinistregimen. De kallades för Contras. Contras var en skapelse av USA och CIA, det var ingen spontan reaktion bland folket i Nicaragua. Eftersom den inte var spontan och eftersom den var konstgjord behövdes det pengar för att rekrytera unga soldater och för att beväpna dem. Men detta skulle hellst göras i smyg, omvärlden skulle inte få reda på det, var det tänkt. Som bekant utlöste vetandet av det hela en politisk skandal.

Under 80-talet agerade och intervenerade USA alltid i olika konflikter med hjälp av andra stater. Stater som Israel, Taiwan, Sydafrika (på den tiden apartheidregimen), Sydkorea och Saudiarabien bara för att nämna några, stod i kö för att villigt tjäna sin patron.

Iran på den tiden hade samma (ideologiskt sett) eller om än en ännu värre regim än den nuvarande. Landet var indragen i ett krig med Irak. USA kom därför på idén att sälja vapen till Iran och med de pengar de tjänade genom dessa affärer bekosta Contras i Nicaragua. Detta är allmänt känt och avslöjades för länge sedan.

Tänk vad tiden gör att saker och ting förändras, idag har folket genom demokratiska val återigen valt en sandinistregering i Nicaragua (om än väldigt annorlunda en dåtidens) och Contras existerar bara i gammla klassiska nintendo spel och i en och annan nostalgisk krigsfilmsfantasts samling tillsammans med andra storfilmer som Rambo.

Iran är inte längre ett land som det är ok att sälja vapen till. Det var ok för några decennier sedan, mer än ok till och med, det var rent ut sagt bra affärer.Men inte idag. Idag hamnar man i en lista och får sanktioner emot sig... så kan det bli i dagens värld...

USA sålde vapen och bidrog till att beväpna Iran på 80-talet för att bekosta Contras och deras krig mot revolutionen i Nicaragua, som kostade tusentals oskyldiga människor livet. Idag inför USA sanktioner mot de som vill göra exakt det de själva gjorde, retrospektivt skulle de med andra ord behöva införa sanktioner mot sig själva och sitt inkonsekventa agerande.

  • Comments(3)//vladde.pensando.se/#post39