Vladde

Vladde

Reinfeldt over there...

ÖvrigtPosted by Vladde 2007-05-15 20:25

”Han har kraft och ledarskap. Han skojar, han är rolig, han är lättsam. Det är en person med närvaro och bred kunskap”, det var några av statsministern omdömen efter sitt första besök i Vita huset. (DN)

Blog Image

Där har vi några av Sveriges statsministers åsikter om president Bush. När jag läste det kunde jag inte låta bli att föreställa mig ett litet barn bredvid sin idol, rent geopolitiskt är det väl också så, en representant för en liten nation, Sverige, tillsammans med en man som styr världens mäktigaste nation. Det kan lätt bli en positiv beskrivning av den mäktige från den svages sida, kanske för att man ärligt ser upp till honom, eller för att ställa sig in hos honom? I det här fallet finns väl inslag av båda! Men låt mig, bli ”a pain in the ass” och se lite närmare på dessa ord som Reinfeldt beskriver Bush med. Varför får jag en känsla av att det känns som att Reinfeldt försöker lyfta fram positiva egenskaper hos Bush? Egenskaper som man annars tycker att USA:s president saknar.

”Han har kraft och ledarskap”, vänta nu, brukar inte sådana här egenskaper i andra sammanhang och när det gäller andra ledare vara något som är negativt? Tänk på Putin, han har väl kraft och ledarskap, men honom hyllar nog inte Reinfeldt. Saddam hade väl för övrigt också, trots allt negativt, kraft och ledarskap? Dessutom kan inte detta vara ett argument för att bemöta påståendet om att Bush är en marionett som Hökarna styr? Nej inte är han en marionett? ”han har kraft och ledarskap”.

Vidare säger statsministern följande; ”Han skojar, han är rolig, han är lättsam”. Är det USA:s president, en politiker, Reinfeldt beskriver eller är det någon som arbetar på ett cirkus eller som ska vara med på stand-up comedy scenen på Stockholm live? Att han skojar har vi ju alla förstått vid det här laget. Han skojade om Iraks massförstörelsevapen och han skojade om att invasionen av Irak, eller som USA själv kallade den, ”operation freedoom”(är det inte "kul", med det namnet också!?) redan var vunnen. Att han är rolig kanske inte alla irakier eller afghaner tycker. Men det kanske ändå är en positiv egenskap? att ha humor och vara rolig, som t.ex. när han skulle ge Putin kritik om situationen i Tjejenien, och han valde att berätta för Putin att han ville se en demokrati i Ryssland, och gav exempel på hur det var i Irak, varpå Putin snabbt replikerade, till alla journalisters förtjusning, något i stil med: ”we certainly would not want to have the same kind of democracy as they have in Iraq”…. Det måste jag erkänna var ganska roligt, faktiskt. Så humor har karln. Att han är lättsam, ja, det kanske han är.

”det är en person med närvaro och bred kunskap”. Ja, han var väldigt närvarande när han var på besök på ett dagis eller om det var en skola och fick information om att WTC hade angripits av flygplan. Alla som har sett de bilderna såg hur pass närvarande han var. ”Bred kunskap”, Ja det här kan verkligen diskuteras. Vad menar Reinfeldt med ”bred kunskap”. Jag kan ha bred kunskap om filmer, om fotbollsspelare om stjärnor på himlen, om börsen eller om var jag ska lägga mina pengar så att de kan förränta sig. Vad är det Bush har ”bred kunskap” om? Vad ska vi tänka? Att han är allmänbildad, och är inte detta ett argument för att bemöta påståendet att Bush är väldigt okunnig?

Nåja, kul för statsministern att han fick se sin pojkdröm gå i uppfyllelse, sitta tillsammans och samtala män emellan, med ledaren för världens mäktigaste nation.

Undrar om Reinfeldt nämne något om invasionen av Irak? Hade han gjort det så hade nog Bush förmodligen inte varit lika "lättsam" att ha att göra med och inte heller hade det väl funnits plats och utrymme för Bush att vara "skojig" och "rolig" om de kommit in på samtalsämnet: Guantanamo...

  • Comments(4)//vladde.pensando.se/#post45