Vladde

Vladde

Dorothy Stang

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-05-17 00:53

Blog Image

Dorothy Stang hette en kvinna som kämpade för mänskliga rättigheter i Brasilien. Hon mördades i februari 2005. Sex skott sköts mot den då 73 åriga nunnan och hennes kropp lämnades kvar i djungeln..

Hotbilden mot henne hade genom åren växt på grund av att hon hamnade i konflikt med de rika jordägarna i amazonas. Hon försökte skydda bönderna mot dessa samtidigt som hon var emot skövlingen av regnskogen.

Rättegången mot den man som ansågs ligga bakom beställningen av mordet på Stang är nu avslutad. Vitalmiro Bastos Moura, 36 år gammal, befanns skyldig. Han nekade dock. De som utförde mordet är sedan tidigare redan dömda till långa fängelse straff.

Den här rättegången är ett steg i rätt riktning. En historisk seger. Under flera decennier har rika jordägare kunnat göra lite som de velat i de här områden. På de senaste 30 åren har mer än 800 människor dödats i konflikter som handlar om rätten till marken. Försvarslösa egendomslösa bönder utan ekonomisk makt har inte kunnat försvara sig juridiskt och hundratals mord har skett utan att de nått domstol.

För första gången döms en person som hör till de rika jordägarna i området. Detta banar väg för att flera sådana här människor med blod i sina händer och samveten ska få det straff de förtjänar. De har ingen som helst rätt att döda en människa för att säkra sitt profit. Det är brottsligt, och ska så också betraktas. Mord ska straffas oavsett om personen är rik eller inte, äger land eller inte. "alla ska vara lika inför lagen", heter det ju. Denna historiska seger i Brasilien, kanske öppnar en liten dörr för att man ska hoppas att denna fina citat någon gång blir en praktisk verklighet.

  • Comments(0)//vladde.pensando.se/#post46