Vladde

Vladde

Den katolska visionen av kolonisationen

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-05-19 22:36

Blog Image

Benedictus XVI befann sig på genomresa i Brasilien då han intressant nog gav, som representant för den katolska kyrkan, sin vision av kristnandet av ursprungsbefolkningen i latinamerika.

Enligt Benedictus XVI skedde detta varken genom tvång eller alienation. När jag läste de här uttalanden 2007, mer än 500 år efter att den första skäggiga spanjoren satte sin fot i Amerika (troendes att han var i Indien), kunde jag inte låta bli att förundras över en kyrka som fortfarande tror på sin egen förträfflighet. En kyrka som fortfarande tror att den är guds representant på jorden. En kyrka som hjälpte en mängd nazister att fly till flera länder i amerika efter andra världskriget, bl.a. till Argentina, Chile och Paraguay bara för att nämna några. En kyrka som haft mängder av problem med pedofila präster. En kyrka som på allvar verkar tro att kristnandet av kontinenten skedde "utan tvång och alienation".

Att den förra påven var reaktionär var allmänt känt, i alla fall i vissa kretsar. Men den nya? Jag vet att man inte kan förvänta sig mycket av vatikanen på grund av dess minst sagt tveksamma historia. Mitt inlägg är på inget sätt ett angrepp mot kristna eller de som tror på gud, endast på den katolska kyrkliga institutionen. Hur kan det komma sig att de fortfarande står och stampar på samma ställe när det gäller synen på sin roll i kristnandet av Amerika? Detta skedde "utan tvång och alienation", enligt Benedictus XVI.

De här orden är en skymf mot de miljontals offer som kristnandet av amerika kostade. Den förintelse som ursprungsbefolkningen utsattes för saknar proportioner och jämförelse i historien. Inte någonstans har så många människor fallit offer för systematiska brott. Inte någonstans har så många människor berövats sin identitet och tvingats på en ny kultur, religion och språk.

Bendictus XVI besök i Brasilien var tänkt som ett led från kyrkans sida att öka sin popularitet efter åratal av förlorade anhängare (tappade själar?). En slags PR-resa. Jag säger som Venezuelas minister för ursprungsbefolkningen (själv tillhörande en indianbefolkning från amazonas), Nizia Maldonado sade:

"Herre min gud! påståendet är svår att dela och svår att ens hävda".

CIMI, i Brasilien, en organisation som försvarar den katolska kyrkan, i vanliga fall, var riktigt upprörda över dessa uttalanden och förklarade att påvens uttalande var "inkorrekta och oförsvarliga". Här ser vi återigen konflikten mella "fotfolk" som är kristna och de som representerar dem. Flera indiangrupper protesterade och kallade uttalanderna för "arroganta och respektlösa". Venezuelas president Hugo Chavez sade att han råder påven att "be" om ursäkt för den historiska förnekelsen av den förintelse som ursprungsbefolkningen i Amerika utsattes för.

Blog ImageBilden ovan visar en av de många "övertalningsmetoderna" som användes, här, mordet på inka ledaren Tupac-Amaru.

Av 1000 olika indiangrupper som befolkade Brasilien finns idag endast 220 kvar. PR-resan verkar rent ut sagt ha "skitit sig"...Amen.

  • Comments(3)//vladde.pensando.se/#post47