Vladde

Vladde

Pinochets arresterade!

ChilePosted by Vladde 2007-10-05 13:07

Blog ImageTiden verkar ha hunnit ikapp Pinochet familjen. Min bror skickade idag ett sms med nyheten om att Pinochets alla barn plus hans änka hade gripits. Som vanligt när det gäller Chile och den här typen av nyheter var jag tvungen att nypa mig själv för att kolla så att jag verkligen inte drömde.

Det har gått 17 år sedan militären lämnade ifrån sig makten. Pinochet hade först kvar en stor makt över den nya demokratin i Chile. Därför var Chile en slags pseudodemokrati. Allt kom att ändras efter hans gripande i London 1998. I ett och ett halv år satt han i husarrest i London. När han kom tillbaka till Santiago de Chile började olika juridiska processer mot honom. 2004 fastslog högsta domstolen att Pinochet inte längre åtnjöt åtalsimmunitet, en immunitet som han själv arbetade fram för honom och hans gelikar innan han lämmnade ifrån sig makten 1990. Han hade också arbetat fram något som gjorde honom till senator på livstid, vilket nu också ändrades. Det så kallade nationella säkerhetsrådet (militären) hade, i Pinochets "demokratiska" Chile, rätt att utse och handplocka nio senatorer där fyra var militärer, detta ändrades också. Demokratin hade äntligen börjat göra upp med militärens makt.

Gripandet av familjen Pinochets kom på order av domaren, Carlos Cerda. Det gäller korruption och anklagelser om att familjen fört över pengar till amerikanska banker som tillhörde statliga fonder. Man har också gripit flera pensionerade militärer från Pinochets diktatur.

Dessa "ärorika" militärer som räddade chile från "den marxistiska cancern" har ingen ära. Deras argument vid maktövertagandet 1973 var bl.a. att de skulle rädda Chile från kommunisterna som ville ge bort fosterlandet till kommunismen. De såg sig själva som nationalister och patrioter. Kommunisterna, som de kallade alla till vänster, var varken patrioter eller nationalister (trots att det var Allende som nationaliserade företag och brydde sig om sin befolkning) i deras ögon. I praktiken var militären inte heller några nationalister eller patrioter.

Utländska individer köpte upp flera statliga bolag och styckade upp Chile. Vem var det som var patriot? 2/3 delar av Chiles befolkning led ekonomiskt. Brydde de sig om chilenarna? Tusentals chilenare avrättades och hundratusentals torterades än fler fick lämna sitt land, trots att de var chilenare, kan det vara patriotism elller nationalism?

Deras handlingar hade inget med patriotism eller nationalism att göra. De sålde ut landet till utländska investerare, förvandlade Chile till ett fångläger för andra chilenare och ett reellt laboratorium för nyliberalismens ekonomiska professorer, och den chilenska överklassen blev än mer rik. Militärerna själva och Pinochet och hans familj, öppnade konton i andra länder där ALLA chilenares pengar fördes över till deras privata konton. Är det en handling som kan kallas patriotism? att ta det som är en nations och stoppa in det i egen ficka?

En dag som denna skulle jag önska att alla som led och som utsattes för förföljelse, tortyr landsflykt och mord, skulle finnas med. Många har tyvärr dött och hann varken se Pinochet som den fega förrädaren han var, hans död och än mindre hela hans familjs uppbyggda ekonomiska imperie (med den chilenska statens pengar) gå under.

En lyckas dag idag, de mördade, de försvunna, torterade och i landsflykt börjar få upprättelse, bättre sent än aldrig. En dag som denna måste man lyssna på den här låten. Den heter Adios general, som betyder "adjö general". Den gjordes av Sol y LLuvia och spelades flitigt på 80-talet. Varsågoda och njut! Viva Chile.

Sol y LLuvia: Adios General

  • Comments(6)//vladde.pensando.se/#post70