Vladde

Vladde

Von Wernich

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-10-13 14:53

För tre dagar sedan dömdes Von Wernich till livstidsfängelse i Argentina.

Blog Image

Von Wernich var en präst, av tysk härkomst, som gjorde sig känd för att under det "smutsiga kriget" mellan 1976-1983 ha angivit människor som anförtrodde sig åt honom. Det försvann över 30.000 människor i Argentina under perioden 1976-1983. Tortyr och kidnappningar skedde varje dag.

Argentinas diktatur var en av kontinentens värsta. Gravida kvinnor tillfångatogs, tilläts födda sina barn, för att sedan torteras, avrättas och till sist bli slängda ute i havet. Barnen som kvinnorna gav liv åt adopterades sedan bort till, inte sällan, andra militärer. Det låter helt bisarrt, med det var vad som hände.

"De galna mödrarna", som de kallades av militären i Argentina, var de mördade kvinnornas mödrar. De kallades "galna" därför att de samlades i Plaza de Mayo, för att protestera mot militären och kräva att få tillbaka sina egna barn och barnbarn. De var "galna" därför att "det fanns inga försvunna människor i Argentina", enligt militären. De hade bara inbillat sig det och fått för sig det. Historien har visat att de knappast var galna. Det var modiga kvinnor. Kvinnor med en styrka som få och som besegrade lögnen. Idag har de en organisation som bedriver bl.a. bokförlag, sociala aktiviteter och ett universitet och de har lyckas ta tillbaka 80 barn som kidnappades (adopterades) av officerare och militärer (besök gärna deras sida: www.madres.org för mer information, sidan är på spanska).

Blog Image

(Lyssna gärna på Stings sång, "they dance alone" som handlar om dessa kvinnor)

Von Wernich dömdes som sagt till livstidsfängelse. Men han ångrar ingenting. Det är fallet med flera av de här makabra personer som deltog i de olika diktaturerna i sydamerika. Inget tecken på ånger. Ingen empati. De utförde sitt jobb som de är stolta över och som de dessutom skulle göra om, om de fick chansen (se t.ex. fallet med den chilenska torteraren "guaton Romo", se också en intervju med torteraren där han förklarar hur han torterade kvinnor, ett citat därifrån, när Romo pratar om människor man slängt i havet: "kanske var det så, om det var så, var det väl bra att slänga de där och ge mat åt fiskarna").

Von Wernich jämförde sig själv under rättegången med Jesus och sade att han endast utfört "guds verk". Rättegången var inte bara en rättegång mot prästen som person, utan en rättegång som övriga latinamerikanska länder följde med intresse och som sågs mer som en rättegång mot den katolska kyrkan i Argentina som inte motsatte sig förtrycket utan kollaborerade med den. Von Wernich dömdes för att ha varit närvarande vid tortyr av människor och för att ha gett namn på vänster människor som anförtrott sig åt honom så att dessa sedan torterades och mördades.

  • Comments(4)//vladde.pensando.se/#post72