Vladde

Vladde

facebook

ÖvrigtPosted by Vladde 2007-10-25 15:23

Har under flera månader fått inbjudan att gå med i Facebook av flera av mina goda vänner. Jag har enda från början varit skeptiskt mot att gå med. Varför gå med? Är man goda och nära vänner så hör man väl av sig på andra sätt en genom en internet sida?

Kanske är det just det som är grejen. Facebook är till för de som vill behålla kontakt med bekanta man haft förr eller som man har en ytlig kontakt med? Läste om ett fall där någon hade över 400 "vänner". Får ångest av att tänka att jag skulle ha så många vänner, dagarna på året skulle inte räcka till ens om jag ägnade alla mina 400 vänner EN enda dag.

Säkerligen är det så att de som är med i Facebook har goda skäl att vara med där. Alla har rätt att göra vad de vill med sina liv.

Men vad används Facebook till av de som står bakom communityn? Det är en viktig fråga jag ställer mig alltid när jag får sådana här inbjudan att delta och vara med i olika communitys. Vad händer med den information man lämnar ut av sig själv?

Enligt en intressant artikel på DN kulturbilaga idag så blir du kartalgd å det värsta. Människors ålder, kön, hobbyer, hälsa, sexuella preferenser, religiös tillhörighet, politiska åsikter och vilka de har som vänner, analyseras till förmån av komersiella aktörer.

Myspace med över 200 miljoner medlemmar ägs av Fox interactive media, en underavdelning av mediemogulen Rupert Murdochs företag News Corporation. De har ett program som "sköljer över" sidorna och placerar medlemmarna i olika kategorier utifrån deras personliga profiler. Facebook sägs vara på gång med ett liknande system.

Företaget håller dock låg profil. I Facebooks fall är det tänkt att programvaran ska analysera såväl informationen som kommunikationen på de personliga sidorna. Företagen kan försvara sig. Det är faktiskt så att alla i samband med att man går med och skapar en personlig sida också går med på och accepterar att företaget bakom sajten får använda den personliga information man lägger ut av sig själv. Företagen försvarar sig alltså med att alla som går med och skaffar en personlig sida är medvetna om detta och att man går med frivilligt, ingen tvingar en att gå med.

Det är sant. Ingen tvingar en att gå med. Just därför att ingen tvingar en att gå med tänker inte jag vara med och bidra till att ett företag kartlägger mig, mina intressen och mina vänner.

Uppvuxen i en diktatur där allt kartlades, vägrar jag att frivilligt gå med i en community som används av marknadsdiktaturen.

  • Comments(2)//vladde.pensando.se/#post77