Vladde

Vladde

Spanien och rasismen

PolitikPosted by Vladde 2007-10-28 07:58

Upprörda känslor i Spanien efter en rasistattack mot en latinamerikansk 17-årig flicka på tunnelbanevagn i Barcelona. Staten i Ecuador (som flickan kommer ifrån) kommer att bistå flickan med advokatkostnader. Mannen påstår att han var full och att han inte är rasist. Vittnen däremot säger att mannen uttryckte rasistiska åsikter.

Jag hade totalt missat den här nyheten. Igår när jag surfade på Lenas blogg läste jag om det. Kunde inte låta bli att skriva om det här. Efter att jag sett klippet funderade jag på hur det kan existera så fega människor. Ge sig på en minderårig tjej som inte gjort honom något. Jag reagerade på att killen som sitter i närheten inte heller ingrep. Men det är inte så lätt. Har läst nu i spansk media att han också är invandrare och kommer från Argentina. Argentinaren vågade inte ingripa eftersom den våldsamme mannen talade om att han precis "snittat moron (araben) muhammed". Därför trodde argentinaren att den våldsamme mannen bar kniv.

Jag har rest till Spanien ett flertal gånger. I egenskap av chilenare har jag blivit bemött på olika sätt. Spanjorer har ett annat sätt än vad jag är van med, både från Sverige och Chile. En sådan enkel sak som att till exempel gå och handla är helt annorlunda. I Chile brukar man, efter att ha betalat för varorna, få växeln i handen. I spanien däremot slänger de pengarna över disken, något som för oss i Chile betyder att man är totalt ouppfostrad. Men detta är små detaljer och jag har mer hjärna än att tänka att alla som beter sig annorlunda än mig är konstiga, jag accepterar att det är olika sätt.

Många är de araber, afrikaner och latinamerikaner som blivit bemötta på ett aggresivt och rasistiskt sätt. Man kan dock inte generalisera att spanjorer är fientligt inställda till invandrare. Jag blir dock väldigt besviken över de kommentarer som flera spanjorer lämnar på de här klippen som finns om händelsen på youtube.

Det är allt från att latinamerikaner, som de kallar "sudacas", är smutsiga, fula, äckliga, tjocka, miserabla etc. till att Spanien är en mer civiliserad nation än andra latinamerikanska nationer.

Civiliserad är ett begrepp jag inte gillar. Vad skulle Spaniens civilisation bestå i? Kolonialism?Förintelse? Inkvisition? Tjurfäktning? Slänga tomater på varandra i meningslösa medeltidsfester? Vänta på "los reyes magos" varje år? Springa ifrån tjuren då de släpps loss i en annan "civiliserad" fest? Spaniens turistattraktioner? (omöjligt egentligen, eftersom de flesta av dessa byggdes av araber)

Hela händelsen på tunnelbanevagnen har uppmärksammats mycket i Spanien och även i latinamerika. Trist och ledsamt att se att xenofobin existerar.

Franco, den fascistiska diktatorn som regerade Spanien från inbördeskrigets slut fram till att Spanien återfick sin demokrati, låg bakom det att tusentals spanjorer emigrerade ifrån Spanien. Många av de här spanjorer bosatte sig i Latinamerika. Latinamerika tog emot de med öppna armar.

Idag sticker det i ögonen på många latinamerikaner att många Spanjorer nekar oss rätten att emigrera från våra länder till deras. Det är så att säga ombytta roller nu. Fast skillnaden ligger i att vi knappast blir mottagna med öppna armar. Lagar och restriktioner mot invandring har gjort det än svårare.

Rasistattacken på tunnelbanevagnen är kulmen på en längre tids rasistiska tendenser i Spanien och ingen människa kan försvara det civiliserade i att sparka på en försvarslös tonårsflicka.

Rasismen och främlingshatet finns där hela tiden latent i många europeiska samhällen. Hur kan man annars förstå de olika populistiska högerpartiernas framgångar?Nyhetsmedia är en stark bidragande orsak till främlingsfientligheten. Deras fokusering på våld och kriminalitet kopplat till invandrare bidrar till detta. Jag minns fallet med lasermannen i Sverige. Han trodde på fullaste allvar att han gjorde Sverige en "tjänst" och kände sig uppbackad av samhället (nyhetsmedia). Ett intressant fall att ha i åtanke!

  • Comments(7)//vladde.pensando.se/#post80