Vladde

Vladde

Spanien och rasismen del 2.

PolitikPosted by Vladde 2007-11-10 13:08

Förra veckan skrev jag om ett rasistiskt överfall på en flicka i en tunnelbanevagn i Barcelona. Några dagar har gått och jag läser på nytt om ännu en misshandel på en latinamerikan i Spanien. Denna gång var det en colombian på 56 år som blev misshandlad av fem män.

Blog Image

Blog Image

Ungdomarna körde först på colombianen med sin bil tills denne ramlade ner, sedan hoppade de ut ur bilen och slog brutalt ner honom med bland annat ett basebollträ, samtidigt som de slog mannen skrek de "Viva España", leve Spanien.

Hela händelsen utspelade sig i ett ställe som heter Las Rozas som ligger 30 km från Madrid. Det är det andra överfallet i Spanien med rasistiska förtecken på kort tid. Det spanska samhället har givetvis tagit avstånd från händelserna.

I kommentarerna till mitt förra inlägg skrev några om att rasismen inte var mera utbredd i Spanien än i Sverige eller i någon annan nation, att rasismen i Spanien kanske visade sig på ett annorlunda sätt än här hemma och någon tolkade mitt inlägg så tokigt som att jag skulle ha dömt hela nationen Spanien för att vara rasistiskt.

Jag kan för det första klargöra att jag inte tror att alla spanjorer är rasister. Detta motsäger dock inte att det spanska samhället har svåra problem med rasism och att det finns tendenser som visar på att detta nu manifesteras i öppet våld mot emigranter. Båda de här överfallen är tydliga tecken på det. Att både Ecuadors och Colombias regeringar vidtagit åtgärder visar att det inte heller rör sig om ett litet problem.

Det offentliga spanska samhället förkastar rasismen (tidningar, politiker etc) men att förkasta en våldshandling leder inte till att dessa kommer att upphöra. Det blir som här hemma med den där facebook demonstrationen mot våldet, människor sluter upp visar sitt missnöje och sin solidaritet, men våldet bryr sig inte. Våldet kan inte demonstreras bort.

Våld, rasism och fördomar måste bekämpas på andra sätt och varje dag. Fördomar har sin grund i ibland djupt rotade föreställningar. Rasistiska tendenser, främlingsfientlighet och fördomar som finns under ytan, kan lätt förvandlas till öppet våld mot de som är måltavlan för dessa uttryck.

Spanien har, som sagt, grova problem med rasismen. När colombianen hade misshandlats kom polisen och ambulanspersonal till platsen (ingen av dessa skrek: VIVA ESPAÑA). Både polisen och ambulansen ansåg och konstaterade att han "inte hade någon skada"...

När colombianen själv tog sig till en sjukhusmottagning fann de att han hade flera skador och frakturer.

Att rasismen manifesterar sig annorlunda i Spanien är ganska klart.

  • Comments(4)//vladde.pensando.se/#post83