Vladde

Vladde

Kung Juan Carlos

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-11-11 18:15

Häftig ordväxling mellan Venezuelas president, Chavez, och Spaniens ledare Zapatero slutade med att Spaniens statsöverhuvud, kungen Juan Carlos tappade kontrollen och upprörd pekade på Chavez och talade om, läxade upp Chavez om, att denne nu skulle "vara tyst"(hålla klaffen).

Det figurerar flera klipp om händelsen som utspelade sig på cumbre iberoamericana som äger rum i Chile just nu (jag skrev om det tidigare)på youtube. Här kan ni se en länk till själva händelsen. (Rey Juan Carlos contra presidente Chavez).

Upprinnelsen var att Chavez kallat den tidigare spanska premiärministern Jose Maria Aznar för "fascist". Detta upprörde både den spanska kungen och Zapatero, men även spansk media, som idag är mäkta stolt över deras kungs agerande. Men Chavez kritik gällde också det spanska och europeiska förhållningssättet gentemot latinamerika.

Aznar var 2002 den spanska ledaren som stödde ockupationen av Irak. Spanien var då ordförandeland i EU och som det, protesterade man inte heller emot militärkuppsförsöket mot Chavez det året, det enda man gjorde i den situationen var att "mana till lugn" och att hysa förhoppningar om att "så snabbt som möjligt återgå till det normala". Chavez har inte glömt Spaniens och Aznars agerande då.

Den spanska sidan anser att Chavez utfall är en direkt attack på en spanjor och de måste försvara alla spanjorer, även om nu Aznar inte råkar dela ens Zapateros ideologiska grund. Jag finner det här resonemanget ganska löjlig.Tänk om jag som chilenare skulle bli upprörd över att någon kallar Pinochet för mördare och fascist? Eller om Bachelet, chiles nuvarande president, skulle bli tvungen att försvara Pinochet för att någon annan ledare kallar honom för fascist?

Om Spanien värnar om demokrati och allas rätt till att uttrycka sig, som Zapatero så väl säger i klippet, kan man se den spanska kungens agerande som total respektlös. Vem är han för att tysta ner någon annan ledare? Varför sitter han där med demokratisk valda ledare när han själv ärver sin plats som statsöverhuvud? Vem är han för att peka med fingret som han gjorde mot Chavez? När Ortega, Nicaraguas folkvalde president, senare också anklagade Spanien, visade den spanska kungen återigen "respekt" för andras åsikter och idéer, genom att helt enkelt stiga upp från bordet och lämna rummet. (se klippet!) Ortega hade bland annat kritiserat det spanska el företaget Union Fenosa.

Spaniens representanter kanske var upprörda redan innan? Under veckan har ett flertal latinamerikanska ledare klagat på den spanska regeringens utrikespolitik gentemot latinamerika men också på spanjorernas företagande i kontinenten och på det landets rasistiska och xenofobiska tendenser på sistone gentemot latinamerikaner (T.ex. Argentinas kirchner som sade att han fick "slåss" mot spanska företag, Nicaraguas Ortega, som i ilkhet med Venezuelas Chavez och Ecuadors Correa ifrågasatte spaniens rasism).

Jag finner det upprörande att Spaniens statsöverhuvud, som INGEN har valt, agerar på det här sättet. Chavez har kommenterat hela händelsen och jag låter er ta del av några citat som man kan läsa på elpais.es, en spansk tidning.

Chavez säger följande: "han kan vara kung men han kan inte tysta mig" vidare säger han att kungen får göra vad han vill men att han kräver "respekt, därför att han är en demokratiskt folkvald ledare". Om den spanska kungen säger Chavez följande "Han är lika mycket statsöverhuvud som jag, men skillnaden är att jag blivit vald på demokratiskt sätt över tre gånger".

Kanske har den här striden, som jag finner ganska rolig men på en relativ låg nivå, andra orsaker. Både Spanien och Venezuela är nationer som har kraft att påverka andra länder i regionen. Det här kan man nog se som en maktkamp mellan två stater som vill spela en central roll i de andra nationers utveckling. Den spanska regeringen erbjuder fortsatt nyliberal politik med vissa restriktioner, medans den Venezolanska regeringen erbjuder ett alternativ till det rådande ekonomiska systemet.

  • Comments(11)//vladde.pensando.se/#post84