Vladde

Vladde

Kung Juan Carlos- demokraten?

PolitikPosted by Vladde 2007-11-14 15:51

Det har formats en myt kring Spaniens kung och dennes påstådda kamp för demokratin i Spanien. Egentligen bygger all den här myten på hans agerande efter Tejeros misslyckade kupp (23 februari 1981) då han i spansk TV tog avstånd från händelsen. Trots att det fortfarande är oklar vilken hans roll egentligen var då detta ägde rum.

Gör detta agerande honom till den som gjort mest för den spanska demokratin efter Francos död? Naturligtvis inte, däremot kan man tänka sig att han vann många poäng på det här agerandet.

Men låt oss påminna oss om vem Juan Carlos var och vad han har stött genom historien, här följer några klipp (klicka på länkarna här under!)som kan vara intressanta för de som är nyfikna på kungens lojalitet.

Utnämningen av Juan Carlos till kung ni som kan spanska lägg märke vad som sägs 1,06-1,11 in i videon.

Kungen i ett hyllningstal till Franco för de som trott något annat om kungens lojalitet, här hyllar han Franco. Observera ordvalet då han pratar om honom!

Syftet med Francos utnämning av Kungen: att själv förpassas till historien som den man som återinsatte monarkin i spanien och inte som en diktator, titta på klippet 1,15 in i den. Där lovar kungen att vara lojal mot Franco.

Hur kungen byggde upp sin förmögenhet för den som inte visste det och hans kopplingar till de företag som agerar i latinamerika.

Kungens avståndstagande av resningen 1981 det som många ser som hans kamp för demokratin..

  • Comments(6)//vladde.pensando.se/#post85