Vladde

Vladde

Marknadsanpassade priser?

ChilePosted by Vladde 2007-11-15 21:01

Stor jordbävning har drabbat de norra delarna av Chile, 7,7 på richterskalan. Folk var oroliga för efterskalv. Inga rapporter om detta har dock än kommit.

Naturkatastrofer är bland det hemskaste man kan råka ut för. Ingen kan förbereda sig emot dem. Man kan ha en plan för att, då krisen är ett faktum, agera på ett sätt som minskar de mänskliga tragedierna.

I Chile, marknadsliberalernas paradis, sker saker som inte längre förvånar mig. När allt marknadsanpassas så är en sådan här katastrof BRA för marknaden. Det finns pengar att tjäna på det! Jag ska förklara varför.

Jordbävningar har en förmåga att förstöra infrastruktur. Vägar, hus, elektricitet, vatten, allt det brukar slåss ut. Så även denna gång.

I en av de mest drabbade områden säger de fattiga människorna att varorna, så som vatten, bröd och batterier fått högre priser än vad som är normalt (www.cooperativa.cl)

Sålunda kostar vattnet nu nästan det dubbla, även priset på bröd steg kraftigt. Batterier, som är nödvändiga i en sådan här situation och olika ljus som behövs steg så klart också i pris.

Marknadens krafter? Här har vi en stor efterfrågan, människor i nöd som är i behov av basala förnödenheter för att klara sin vardag, efter en naturkatastrof de inget kunnat göra för att avhålla sig ifrån. De är utlämnade åt dessa krafter. Krafter som inte ser en människa som människa utan som kund. En potentiell köpare.

Det finns ingen moral i dessa människors hjärnor. Hur kan man använda sig av naturkatatastrofer för att tjäna än mer pengar?

I sådana här situationer kan jag inte göra annat än att äcklas av människor som profiterar på de drabbades och fattigas bekostnad. Ingen moral. Marknadens krafter så som de bara visar sig i marknadsliberalernas paradis, Chile.

  • Comments(8)//vladde.pensando.se/#post86