Vladde

Vladde

Glaciärer som smälter och Pascua Lama

ChilePosted by Vladde 2007-11-26 17:45

DN skriver idag att i Peru smälter glaciärerna undan i snabb takt och att vattenbristen kommer att hota miljoner människor i huvudstaden Lima.

-"Vad ska det bli av oss när det inte längre kommer något vatten från bergen?"

När glaciärer smälter i raskt takt runtom i världen så har Peru:s södra grannland, Chile redan för flera år sedan, under den "socialistiske" presidenten Ricardo Lagos, accepterat ett projekt (Pascua-Lama) som innebär frivillig förstörelse av två glaciärer i Chilensk territorium.

Blog Image

Projektet går bland annat ut på att två glaciärer ska flyttas. Anledningen till att glaciärerna ska "flyttas" (det är vad företaget säger) är att man hittat stora reserver av guld, silver och andra mineraler under den yta som glaciärerna finns i.

Så, för att komma åt mineralerna är det nödvändigt att förstöra de två glaciärerna. Två stora hål blir det istället. Företaget som ligger bakom det hela heter, Barrick gold. Den Chilenska regeringen har godkänt projektet men den har fördröjts på grund av att befolkningen i området fått igenom en uppskjutning.

Blog Image

Om glaciärerna förstörs så förstörs samtidigt källan till det rena vattnet. Floderna som får sitt rena vatten ifrån galciärerna kommer att förgiftas på ett sätt som gör det omöjligt för befolkningen och djuren i området att använda sig av dess vatten.

Inte nog med att naturen förstörs, eftersom det rör sig om ett multinationellt företag, så innebär detta att även de framtida ekonomiska vinsterna av exploateringen av guldet och silvret kommer att hamna utanför det chilenska territoriumet hos några utländska investerare.

Området, som tillhör dessa människor, blir förgiftad. Naturen förstörs och vinsterna hamnar hos några få människor i en annan världsdel.

Befolkningen i området har protesterat väldigt länge, men i "demokratins" Chile, har de inte kunnat hävda sig alltför väl. All slags TV- reklam mot Pascua-Lama har förbjudits av det chilenska inrikesministeriet.

När alla vinster hamnar i några få människors fickor och naturen blir för evigt förgiftad av de starka kemikalier man måste använda sig av vid gruv exploatering, vem ska då bry sig om frågan:

"vad ska det bli av oss när det inte längre kommer något vatten från bergen?"

  • Comments(2)//vladde.pensando.se/#post87