Vladde

Vladde

Valfusk i Venezuela!

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-12-05 19:06

Rubriken på mitt inlägg hade med all säkerhet varit rubriken i de olika nyhetsmedier om alternativ "JA" hade vunnit i Venezuela i helgens val. Det har nu gått några dagar sedan valet och resultatet blev känt, "rätt" sida vann.

Nu vart det därför inte så. Inga anklagelser om valfusk. Med lite mer än 50% av rösterna vann "nej" sidan. En liten seger för oppositionen i Venezuela. Medierna i latinamerika hyllar nu helt plöstligt den demokratiska processen i Venezuela och hela proceduren i valet. Inget fusk förekom. Inget att misstänka. "Rätt" sida vann och då måste man snabbt hylla hur allt gått till! Även om segern var så knapp att man bara var någon halv procent över 50%...

Finns ingen anledning att misstänka att det förekommit något fusk i valet, precis som det inte förekommit tidigare heller då "fel" sida vunnit.

Den maktgalne och odemokratiska tyrannen som styr sitt land med järhnand erkände sig ganska snabbt besegrad i valet, något som jag måste erkänna inte är särskilt lik en maktgalen tyrann....

Vilket blir nästa massmediala strategi för att smutskasta den venezolanska folkvalda regeringen och koppla ihop det med olika former av diktatur och tyranni när den gång på gång visar att den respekterar de demokratiska resultaten från de genomförda valen?

Skulle önska att någon i Sverige istället för att spekulera och skriva långa artiklar (grundade i spekulativa hypoteser) om olika framtida (skräck)scenarier istället skrev om den verklighet som Washington Post publicerade häromdagen. Nämligen att, den så kallade universitetsrörelsen som är i opposition mot den Venezolanska regeringen, mottagit närmare 216 tusen dollar från USAID sedan 2002. Den som avslöjade det hela heter Jeremy Bigwoodd. Pengarna har bl.a. gått till att finansiera olika protester mot regeringen och för att få till en förändring till en regering som passar deras intressen.

Bigwoodd säger vidare att den summa som omnämns inte är allt eftersom det finns flera organisationer utöver USAID som sänt pengar till anonyma grupper av studenter i Venezuela (t.ex. National Endowment for democracy och NGO:s). Bigwoodd poängterar att den Venezolanska oppositionen inte är ett amerikanskt initiativ men att den har starka kopplingar till USA.

Förmodligen klassas sådana här nyheter som "kommunistpropaganda", svammel eller som vänster paranoia. Intressantare blir då att fortsätta spekulera om framtiden i Venezuela under Chavez och tävla med varandra om vem som överträffar vem med sina framtida skräckscenarier. Den som hittar på och spekulerar allra bäst har störst chans att bli publicerad på DN eller SvD:s debattsidor och bli omnämnd som "venezuelaexpert".

  • Comments(2)//vladde.pensando.se/#post90