Vladde

Vladde

Victor Jaras syn på Hugo Chavez

ÖvrigtPosted by Vladde 2007-12-06 14:13

Blog Image

Rubriken är titeln på ett inlägg som miljöpartiets Zaida Catalán skrev för några dagar sedan. Brukar titta in hennes blogg då och då och jag var inne där idag och såg det.

Min spontana reaktion efter att ha läst inlägget var att Catalán, trots sina chilenska rötter, inte verkar ha 100% koll på vem Victor Jara var, hans sånger och vad han stod för.

För det första kan man upplysa Catalán om att Victor Jara var medlem i det chilenska kommunistpartiet. Det chilenska kommunistpartiet kämpade för att förverkliga och införa socialismen. För detta ändamål stödde det chilenska kommunistpartiet den demokratiska processen under socialisten Allende och blev på grund av detta anklagad av partier till vänster om den för att vara "borgerlig". Det chilenska kommunistpartet fortsätter än idag sin kamp för införandet av socialismen.

För det andra är det ett ynkligt sätt att backa upp sina egna politiska åsikter med hjälp av en mördad man. Mördad just i egenskap av kommunist. Vilken syn Victor Jara skulle ha på Chavez kan varken hon eller någon annan, för den delen, uttala sig om.

För det tredje verkar hon inte ha hört så många sånger med Victor Jara. Jag tänker främst på sången "Qué lindo es ser voluntario" (titta och lyssna 2,32-2,45 in i videon!). Den sjöng Victor Jara. Den handlar om det frivilliga arbetet som många chilenare genomförde för att hjälpa Allende regeringen. I en mening i sången säger Victor Jara följande "Para hablar de socialismo estudia a Lenin, la revolución no es juego para burgueses", vilket betyder ungefär följande på svenska: "För att tala om socialism, studera Lenin, revolutionen är ingen lek för borgare".

Så vad kan man dra för slutsatser av Cataláns inlägg?

Ja det främsta svaret är att hon utnyttjar Victor Jara i egna syften. Pådyvlar honom åsikter som han förmodligen inte skulle dela. Victor Jara var kommunist och som sådan leninist. Han hyllade revolutionen på Kuba, Fidel och Che i sången "a cuba". Om hon har missat det avsiktligt eller inte har jag ingen aning om.

  • Comments(2)//vladde.pensando.se/#post91