Vladde

Vladde

"Diktatorn Castro och hans Kuba"

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-12-08 12:42

Det skrivs relativt mycket om kuba i olika nyhetstidningar och bloggar. Mycket av det som skrivs här och där verkar i mån och mycket vara grundad i stor historisk okunskap om landet.

Många högerskribenter och bloggare är av förklarliga skäl mycket fientligt inställda till revolutionen. Ganska förståeligt och acceptabelt att de inte gillar revolutionen eller landets samhällssystem. Vad som däremot är svårare att förstå är de så kallade "vänster" skribenter och bloggare som kritiserar landet. Kritik ska alltid riktas mot något. Det är så man lär sig och växer. Men vad är det dessa vänster bloggare och skribenter kritiserar? Bygger "vänsterns" kritik på kunskap om landet eller bygger kritiken på den gängse massmediala uppfattningen om landet? Eller vad som skulle kunna vara om än mer tragisk, på anpassning till den rådande poltiska hegemonin?

Många av dessa vänster bloggare ,oftast "intellektuella", lever i en utopisk värld. De verkar tro att situationen i latinamerika är sådan att konflikten mellan jordlösa, arbetare och kapital och jordägare går att bedriva genom att skaka hand med varandra. I vilken värld lever de? Har de missat militärkupperna under hela 60-70 talet i Latinamerika? Har de missat hur de sociala upproren slagits ner? Mördandet på fackaktivister, kommunister, socialister,anarkister? Har de missat högerns antidemokratiska agerande i kontinenten? Har de missat USA:s stöd till militärjuntorna? den misslyckade invasionen av Kuba? Tror man verkligen att det går att bedriva "demokratiska" samtal med en sådan motpart i politiken?

Jag blir väldigt upprörd när kritik förs från vänsterhåll och då man märker att de upprepar samma saker de läser om i DN. Sådana här skrivbordsrevolutionärer som tycker en massa om vad folk i andra länder ska göra har jag inte mycket för övers. De avslöjar många gånger sin totala ignorans om kampen som bedrivits och bedrivs i latinamerika och gör självmål från halva planen genom att peka ut vänstern i kontinenten för "diktatoriskt". Så fort folket där inte gör eller agerar på ett sätt som här hemma är "politikskt korrekt" eller som övernesstämmer med deras egna sociala omvandlingsteorier och demokratiska premisser är de snabba på att förkasta och ta avstånd från dessa rörelser. De kan kalla det vad de vill. För mig är det feghet. Intellektuell feghet. Ett bevis på att de sällan har sett förtryckets makabra ansikte.

Respekt har jag däremot istället för de många vänstermänniskor som framför sin kritik på ett konstruktivt sätt genom sakliga argument och inte genom att upprepa samma agenda som nyhetsmedierna. Inget land eller samhällssystem är perfekt så knappast heller det kubanska, långt ifrån.

Om ni är intresserade av Kuba och vill läsa en, i mitt tycke, mycket bra artikel om vänstern och dess hållning till Kuba rekomenderar jag starkt er att läsa det här inlägget.

  • Comments(4)//vladde.pensando.se/#post92