Vladde

Vladde

Varuhus branden 2004

LatinamerikaPosted by Vladde 2008-02-04 00:30

Fängelse blev det för de som beordrade sina säkerhetsvakter att låsa alla dörrar vid en brand 2004 i Paraguay. Genom att låsa alla utgångar ville de undvika att människor skulle ta sig ut från branden utan att betala. Ordern gjorde att ett flertal människor dödades.

Hur är dessa människor funtade? Hur kan man i sin girighet sätta ekonomisk intresse framför människo liv? Hindra de att ta sig ut och rädda sina liv, därför att de först måste betala?

Kanske är det svårt för människor här att förstå och begripa en sådan här händelse. Jag blir inte förvånad.

Sydamerika är en sådan kontinent där allt sådant här kan hända. Senast jag var i Chile kom det en rapport om att flera kvinnor som arbetade i ett av Santiagos varuhus, i kassorna, tvingades att arbeta i BLÖJOR så att de slapp förlora tid med att gå på toaletten.

- Hey! That's life när marknaden styr mi amigo...

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Vladde 2008-02-08 22:23

Marie- Ja det är verkligen sjukt. Sent kommer man att upptäcka att pengar inte går att äta.

Lena- No importa, jag är gärna med i det förlorande laget. Någon gång kanske någon fixar till reglerna för spelet så man kan spela på samma villkor och då lär vi aldrig förlora mer smiley

Pia- Ja, världsbanken har ju egentligen ingen koll på vad människorna tycker och känner i dessa länder. Människor är bara siffror. Det som räknas för de är statistik och tillväxt. Alla åtgärder ska ge vackrare siffror och högre profit bland några få i i-länderna. Sedan var resultatet blir för de berörda människor är en ANNAN sak för dessa herrar. Minns kaoset i Argentina för bara några år sedan..

Cristian- Håller med dig om att det är nyliberalernas favorit exempel! Men Bachelet kan egentligen inte göra så mycket åt det som sker. Hon sitter fast i sin koalition där hon får kompromissa med socialdemokrater och kristdemokrater plus att hon mpste tänka på "MARKNADEN", detta spöke som alltid finns där och TVINGAR de att vidta de politiska åtgärderna de tar..

Posted by Cristian 2008-02-04 21:36

Chile är en parodi. Liberalernas våta dröm så enkelt är det. Vem skulle kunna tänka sig att den nuvarande presidenten själv sattb fängslad under militärregimen?

Posted by pia (http://funderar.wordpress.com) 2008-02-04 18:26

Jag fick en liten bok i min hand förra vecka, Global utveckling - Innebörder och utmaningar för den globala pedagogen, av Kenneth Hermele. Litet av en guidebok för att undervisa om global ekonomi och sånt, men intressant ur flera andra perspektiv också. Han citerar undersökningar där man har frågat en massa fattiga i fattiga länder (som ju är majoritet här i världen) vilka lösningar de skulle föredra på en massa problem. På varenda punkt stod de i motsats till de lösningar som Världsbanken bjuder på. Man tyckte t.ex. att utbildning och hälsovård skulle vara gratis, att den ekonomiska politiken skulle vara expansiv, att korruption och nepotism skulle motverkas o.sv.

Detta kanske inte verkar ha så mycket med ditt inlägg att göra - men pekar i alla fall på samma sak: att det är en minoritet av människor som vill ha det såhär som vi har det. Den som säger sig vara för demokrati borde motverka det. Demokrati behövs, för annars händer såna här saker. Jag tror att många liberal- och kapitalistfantaster helt enkelt tror att såna här saker löser sig själva, att vinstjakten tar slut sådär lämpligt just innan det moraliskt förkastliga inträder. Oj oj oj.

Posted by Lena 2008-02-04 17:41

Så är det härute i världen, pengar kommer först...sen kommer pengar...och sen...ännu mer pengar. ...och dom som inte tror på detta liv, ja dom kommer alltid att vara i det förlorande laget...

Posted by Marie 2008-02-04 17:15

Men herregud så sjukt! Det är verkligen fel här i världen när pengar betyder mer än liv. Men vad ska man med pengar till när allt är förstört, när för mycket människor har dött och pengar längre inte har något värde. Jag lovar, det kommer komma en dag då du längre inte kan köpa allt för pengar.