Vladde

Vladde

"we'll paint against dictatorship until we reach heaven"

ChilePosted by Vladde 2008-02-16 09:18

För några dagar sedan surfade jag in på Nadias blogg. Hon hade uppmärksammat ett vanligt fenomen i mitt hemland, Chile, gatukonsten. Nadia redogör på ett övergripande och bra sätt för den chilenska gatukonstens historia (Läs den!). Jag tänkte berätta lite mer specifikt om en av dessa grupper som kallas för ”Brigada Ramona Parra”.

Blog Image

Ramona Parra

Namnet gruppen antog, Ramona Parra, kommer ursprungligen från en ung kvinna som, vid 19 års ålder, sköts ihjäl av polisen 1946 i samband med en protest. Eftersom Ramona var medlem i det Chilenska kommunistpartiets ungdomsförbund blev hon en av dess martyrer.

Blog Image

Ramona Parra.

Politiskt budskap

BRP bildades på 1960-talet och började utföra sina första målningar i samband med att kommunistpartiet lanserade Pablo Neruda (nobelpristagaren i litteratur 1971) som sin presidentkandidat. Neruda trädde sedan åt sidan och stödde Salvador Allende som blev hela Unidad Populars (folkfrontens) presidentkandidat till valen 1970. BRP använde väggarna som medium för att föra ut olika budskap. Väggarna förvandlades till historiska berättelser och till uttryck för det chilenska samhällets politiska utveckling. När Salvador Allende vann valen 1970 fortsatte BRP att måla landets väggar, nu, utan att behöva fly från polisen. Målade väggar blev nu ett vanligt förekommande fenomen i Chile.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Diktatur

I samband med att Pinochet tog makten 1973 i Chile, blev BRP bannlysta. Diktaturen förföljde allt och alla som motsatte sig deras regim. BRP försvann under en lång period för att sedan åter dyka upp på 1980-talet, mitt under de vildaste tiderna. Uttrycket ”we’ll paint against dictatorship until we reach heaven” kommer från den här perioden. Återigen dök målningar gjorda av BRP upp runtom i landet. Återigen på flykt från polis och militär.

Respekt

Idag finns mängder med väggar runtom i Chile som vittnar om det förtryck som upplevdes under militärregimen 1973-1990. Det finns hos den chilenska befolkningen en allmän utbredd acceptans och respekt gentemot dessa målningar. BRP finns än idag och fortsätter att sätta prägel på väggarna i landet.

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tobbe 2008-02-18 12:33

Hej mannen!

Starka målningar! Konst och musik uttryckt på detta vis ger en större påverkan på oss människor. Bra Tanke och bra budskap i bilder/musik gör samhället till en bättre plats. Ganska vanligt att människor som inte kan förändra samhället via politik gör det via kulturen. Se bara på unga hiphopare i Sverige som tex. Advance Patrol. De vill "förändra" samhället.

Från en sak till en annan, rasismen inom fotbollen. Kolla det här klippet, förbannat att det ska få ske. http://www.youtube.com/watch?v=YiXJK5M84Sk

Han fick gult kort för att han ville gå upp på läktaren och prata med supportern. En polisanmälan är gjord. Se du, du måste bli fotbollsdomare så sådant inte händer! Ha en bra dag!

Posted by Vladde 2008-02-17 21:16

Lena- Oftast finns de i poblaciones i Santiago och i kommuner som Pudahuel, La Bandera och La legua. I Herminda la victoria såg jag till exempel en stor målning som hyllade de som "tog marken" och byggde husen som där finns idag. Även en annan där man hyllade en mördad kvinna som bodde just i huset. Det fanns andra så kallade Brigader som t.ex. Elmo Catalan, Inti Paredo, Camilo Torres, Chacón etc. Alla med olika hemvister i de olika politiska partierna i Chile! Kul att du uppskattade det! Det finns en låt som Victor Jara har gjort för BRP, som heter just så! försökte kolla på youtube men hittade inget där.

Posted by Lena 2008-02-16 17:35

Häftigt! Jag såg inget i Santiago tror jag men visst uppmärksammade jag några väggmålningar i La Serena. Jag visste inte att det hade funnits en rörelse eller visste inget om BRP.
Tack!

Posted by Vladde 2008-02-16 14:51

Marie- Jo, Neruda var nominerad av kommunistpartiet till presidentposten, men han/de bestämde sig för att stödja socialisten Allende istället som företrädde de i den s.k. Folkfronten (Unidad Popular).

Ja den här konstformen är utspridd. Att de har liknande budskap kanske beror på att de har liknande livserfarenheter i de olika länderna. Gemensamma nämnare som förtryck och misär. Dessutom har jag sett tidigare verk av t.ex. Diego Rivera som påminner också mycket om dessa målningar. Det sköna med Chile är att de präglar många områden som kallas för "poblaciones". De finns överallt och med blandade motiv! Jag njuter av att se detta, konst ska vara ALLA till hands och på gatan!

Posted by Marie 2008-02-16 10:57

Intressant faktiskt, inte visste jag att Neruda varit president kandidat?! Men gatukonsten är ju utspridd över hela sydamerika (?) och oftast med liknande budskap... Och stilen de använder när de målar påminner om varandra vart än du reser.