Vladde

Vladde

Mord- kan leda till konfrontation

LatinamerikaPosted by Vladde 2008-03-02 18:12

Medan Israel fortsätter sitt hänsynslösa mördande i Palestina så har mordet på Farc- förhandlaren "Raul Reyes" och 19 andra människor lett till starka reaktioner från Correa, Ecuadors president och Hugo Chavez, Venezuelas president.

För några dagar sedan mördades Farc-gerillans förhandlare tillsammans med 19 andra människor. Den Colombianska regeringen hävdade att man agerat i "självförsvar" och att striden varit så intensiv att de varit tvugna att agera som de gjorde.

Ecuador såg hela händelsen som en agression från den Colombianska armén och man har utvisat den colombianska ambassadören från Quito. Kallat hem sin egen ambassadör från Bogota och Ecuadors armé har analyserat området där den colombianska armén påstår sig ha agerat i "självförsvar" och funnit att området var bombarderad med flyg vilket tyder på att Colombia planerat hela agressionen i förväg och visste att man gjorde intrång i ett främmande lands territotium, vilket är allvarligt. Correa nämnde också att de 20 människor som mördades inte var klädda för strid vilket därför omöjligt kan ha förorsakat den colombianska arméns "självförsvar". Många av liken man hittade hade skjutits i ryggen. Correa finner det allvarligt att Uribe, Colombias president, ljuger om vad som hänt och sade att han inte tänkte låta det som hänt gå ostraffat. Oavsett vad den colombianska armén hade för motiv, har de våldfört sig på ett lands suveränitet.

Den Colombianska regeringen fortsätter dock hävda att man inte gått in i Ecuadors territorium och att operationen handlade om dess legitima rätt till "självförsvar". Den första kommunikén från den colombianska armén tydde dock på något annat, men man har nu ändrat sig och hävdar att man inte varit inne i Ecuador.

Den Colombianska regeringens sätt att agera visar klart och tydligt att de inte tänker förhandla och att de föredrar mord och krig framför en dialog och politisk lösning på konflikten. Den Colombianska arméns intrång i ett annat lands territorium är allvarlig och hotar också andra länders suveränitet. Detta kan leda till att konflikten sprider sig och förvandlas till ett ännu större krig. Ecuadors president Correa tydliggjorde att Ecuador inte kommer att tolerera fler intrång i sitt territorium och armén sattes i högsta bredskap. Chavez, Venezuelas president, sade igår att ett liknande intrång som den i Ecuador i Venezolansk territorium kommer att betraktas som en krigshandling mot Venezuela.

Det hela måste ses mot bakgrund av att Uribe, Colombias, president, är en president som starkt backas upp av USA. USA har tidigare utarbetat något som kallas för "Plan Colombia" som är en plan för att bekämpa Farc och bönderna i landet men också för att ha baser i ett geografiskt strategiskt viktigt land som Colombia. Officiellt heter det att "Plan Colombia" är till för att bekämpa narkotikahandeln.

Om Colombias armé ges rätten att fritt gå in i grannländer (med hjälp av USA) kan det få allvarliga konsekvenser, därför har både Correa och Chavez agerat och markerat som de gjort. Chavez gick ett steg längre och sade att Colombia, med den amerikanska arméns militära baser, har förvandlats till ett hot mot sina grannländer och varnade Uribe för att begå fler "misstag" därför att detta skulle kosta hans marionett regering stort.

Förhoppningsvis kan krig och konfrontation mellan latinamerikanska bröder och systrar undvikas. Problemet är den Colombianska regeringens agerande och den amerikanska arméns närvaro i Colombia. Dessa saker tillsammans hotar att dra in flera länder i regionen i konflikten något som skulle vara förödande för de redan fattiga latinamerikanska brödarnationerna.

P.S. DEMONSTRERA MOT DEN COLOMBIANSKA STATSTERRORISMEN DEN 6 MARS I STOCKHOLM OCH UMEÅ! se längre ner på sidan för mer information.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.