Vladde

Vladde

Den katolska visionen av kolonisationen

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-05-19 22:36

Blog Image

Benedictus XVI befann sig på genomresa i Brasilien då han intressant nog gav, som representant för den katolska kyrkan, sin vision av kristnandet av ursprungsbefolkningen i latinamerika.

Enligt Benedictus XVI skedde detta varken genom tvång eller alienation. När jag läste de här uttalanden 2007, mer än 500 år efter att den första skäggiga spanjoren satte sin fot i Amerika (troendes att han var i Indien), kunde jag inte låta bli att förundras över en kyrka som fortfarande tror på sin egen förträfflighet. En kyrka som fortfarande tror att den är guds representant på jorden. En kyrka som hjälpte en mängd nazister att fly till flera länder i amerika efter andra världskriget, bl.a. till Argentina, Chile och Paraguay bara för att nämna några. En kyrka som haft mängder av problem med pedofila präster. En kyrka som på allvar verkar tro att kristnandet av kontinenten skedde "utan tvång och alienation".

Att den förra påven var reaktionär var allmänt känt, i alla fall i vissa kretsar. Men den nya? Jag vet att man inte kan förvänta sig mycket av vatikanen på grund av dess minst sagt tveksamma historia. Mitt inlägg är på inget sätt ett angrepp mot kristna eller de som tror på gud, endast på den katolska kyrkliga institutionen. Hur kan det komma sig att de fortfarande står och stampar på samma ställe när det gäller synen på sin roll i kristnandet av Amerika? Detta skedde "utan tvång och alienation", enligt Benedictus XVI.

De här orden är en skymf mot de miljontals offer som kristnandet av amerika kostade. Den förintelse som ursprungsbefolkningen utsattes för saknar proportioner och jämförelse i historien. Inte någonstans har så många människor fallit offer för systematiska brott. Inte någonstans har så många människor berövats sin identitet och tvingats på en ny kultur, religion och språk.

Bendictus XVI besök i Brasilien var tänkt som ett led från kyrkans sida att öka sin popularitet efter åratal av förlorade anhängare (tappade själar?). En slags PR-resa. Jag säger som Venezuelas minister för ursprungsbefolkningen (själv tillhörande en indianbefolkning från amazonas), Nizia Maldonado sade:

"Herre min gud! påståendet är svår att dela och svår att ens hävda".

CIMI, i Brasilien, en organisation som försvarar den katolska kyrkan, i vanliga fall, var riktigt upprörda över dessa uttalanden och förklarade att påvens uttalande var "inkorrekta och oförsvarliga". Här ser vi återigen konflikten mella "fotfolk" som är kristna och de som representerar dem. Flera indiangrupper protesterade och kallade uttalanderna för "arroganta och respektlösa". Venezuelas president Hugo Chavez sade att han råder påven att "be" om ursäkt för den historiska förnekelsen av den förintelse som ursprungsbefolkningen i Amerika utsattes för.

Blog ImageBilden ovan visar en av de många "övertalningsmetoderna" som användes, här, mordet på inka ledaren Tupac-Amaru.

Av 1000 olika indiangrupper som befolkade Brasilien finns idag endast 220 kvar. PR-resan verkar rent ut sagt ha "skitit sig"...Amen.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by bernar 2007-05-28 00:17

brister finns i oss alla men gud sa ej gå och döda eller tvinga på dom att tro på kristna läran. man kommer till ett annat liv om man inte tror på gud men där så stannar man, det finns ett val i livet man har det är upp till var och en att följa vad som är sitt.

att byta religon me tvång

jag själv skulle inte bytta ..

för att om man täncker efter dom som förföljer en skulle behandla en som slav eller så skulle man gå på samma fotspår som dom det skulle jag inte stå ut me.

människan för sig är en person som lever bland frälstelse som leds in i olicka synder, vist påverkas vi av all ekonomiska systemet m m. men me all skatt i jorden så kan vi inte köppa in oss till paradiset. det finns bara en vägg , det är genom jesus,

om man lever me ett god relaskon till sin inre själ, så spelar det väll ingen roll om det finns en instans som driver lagar eller poliskår alla är på samma platform alla har ett mål. en instans kan ha ett lickhet me ett matematisk räkneset för att lösa problemet så måste man följa ett mönster..

Det är därför jag inte tror att det var ett kristen handling som dom utfördes mot indianerna. utan ekonomiska handlingar dom var ute efter.

Det är värklingen grymt gjort att fördriva indianerna för att de hade samma rätsom oss alla att tro på deras gudar , leva efter deras kultur m.m

om man kan älska nån före en hatta nån skulle vi ha ett fridfuligar liv?

god natt vist behöver jag ta nån extra kurs på att stava ha ha ha ... ses snart.

Posted by Vladde 2007-05-23 12:30

Bernar- svårt och veta. Om man tror att gud skapade människan har han även skapat dennes brister och girighet. Men i den kristna läran har ju människor en fri vilja, de kan antingen välja att tro eller inte tro på guds existens. Men det är inte mycket till val egentligen om man tänker efter, eftersom om man inte tror så släpps man inte in i livet efter detta. Den katolska kyrkans logiska slutsats på det här var att försöka "rädda" alla "själslösa" varelser så att de skulle få ett liv efter detta de med, och det var väl här problemet uppkom i Latinamerika, eftersom detta skedde i många delar av kontinenten med tvång och våld. Det var det här jag vände mig om i artikeln, att påven förnekar detta. Kyrkan säger att kristnandet skedde UTAN tvång, men den ljuger. Det fanns präster som var emot våldet för att kristna befolkningen, som Bartolomé De las Casas, till exempel, men de var ett fåtal. Generellt var resultatet av kontinentens kolonisering och kristnande att många som gjorde motstånd mot den nya religionen (de hade redan en, varför då byta? tänk dig själv hur du skulle reagera om någon kom och sade till dig att du ska byta religion för den du tror på är FEL och vi ska "rädda" dig med vår religion och om du motsätter dig detta så mördas du) fick stryka med.

Jag tror inte att människan i grunden är ond och girig. Det är samhället som på något sätt socialiserar människor in i ett sådant beteende. När jag säger samhället så menar jag familjen, skolan, kulturen, det ekonomiska systemet o.s.v.

Om man tror att människan är ond i grunden, så blir resultatet av detta att någon instans måste byggas som ska ligga "ovanför" de vanliga människorna och avgöra vad som är rätt eller fel, och varför skulle den här instansen vara objektiv och alltid vara neutral? det är en omöjlighet. För att avgöra vad som är rätt eller fel så måste man ha några som stiftar lagar och sedan bygger upp en armé eller poliskår som skyddar detta. Varför skulle de som bygger upp denna instans vara neutrala och inte gynna någons särskilda intressen? Detta något som skapas kallas STATEN :-)

är allt bra annars?

Posted by bernar 2007-05-22 23:02

vlade...

ja om det var den kristna religionen som förintade dom resterande grupperna så kan jag hålla me, men i den kristna läran ingår inte att tvinga döda för att erövra rikedomar. det ingår ej i den rena läran.

själv tror jag på människans eget behov till makt genom erövra rikedomar mm. det är kopplat till människan själv, tror jag, vad tycker du...