Vladde

Vladde

Landsgränser och miljöutsläpp

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-09-03 18:43

Landsgränser är sociala konstruktioner som leder till många oklarheter när det gäller att bestämma över vem som har den "ursprungliga" rätten över ett territorium. Förra året protesterade Argentina över att det finska pappersföretaget Botnia skulle bygga en fabrik intill landets gräns, fast på den Uruguayanska sidan (se länk).

Naturförstörelse och utsläpp respekterar som bekant inga nationsgränser. Utsläppen och gifterna som kommer ur Botnias fabrik, drabbar hela området. Fiskar och fåglar kan komma att dö. Botnia har på sin hemsida på spanska starkt deklarerat att man har ett ansvar gentemot miljön (se länk) i den fabriken. På deras hemsida framstår företaget som en sann miljövän. Frågan är då varför man för ett år sedan stoppade en utredning av fabrikens miljöeffekter i området? Själva sade de i ett pressmeddelande att de ville stoppa detta då det var dålig PR för företaget. Dessutom kunde de inte förstå varför människorna där (i Uruguay och Argentina) klagade, byggandet av fabriken skulle ju ändå ge 8000 nya jobb...

Exemplet ovan är ett tydligt exempel på den svåra situationen som länderna i syd befinner sig under. I sitt beroende av de rika länderna, är de utlämnade att sälja sitt territorium till högstbjudande. Spelar ingen roll om miljön förstörs, företaget gör det möjligt att skapa arbete åt de arbetslösa massorna.

Så hur ska vi se på dessa företag? Såsom kriminella i den bemärkelse att de förstör naturen i ett annat land? eller som de goda européer som kommer och "ger" arbete åt människorna där?

Ifall man ser det utifrån att det är vinstgiriga företag som bygger fabriker i andra länder för att slippa betala höga löner och för att kunna strunta i miljöaspekter, så står vi definitvt inför kriminella företag, även ifall dessa fått "tillstånd" av en grupp människor i det landet (hur nu dessa kan bestämma över ett helt lands territorium?). Var finns moralen? Att förstöra miljön är inte något som bara kommer att drabba de människor som idag bor där, skadan kommer att pågå över generationer.

Som brukligt är kommer dessa företag att lämna området då man slutat att exploatera det man kom dit för. Kvar blir bara miljöförstörelsen. Glömde att säga det, om företaget överger området, ja, då har vi även 8000 arbetare exploaterade, utslitna och i en giftig miljö som det inte går att göra något åt. Kriminella eller inte?

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.