Vladde

Vladde

40 år sedan..

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-10-10 16:43

För 40 år sedan mördades Ernesto Guevara, kallad: Che. Få människor har det skrivits så mycket glorifieringar om och lögner kring. De som mördade honom hoppades att även de drömmar som Guevara förkroppsligade skulle gå i graven med honom. Triumferande och stolta visade de upp hans lik inför världens medier. De tänkte nog aldrig att de, genom att mörda honom, gav Ernesto samtidigt evigt liv. De skapade myten Che och av samma myt har många företagare (motståndare till Ernestos ideologiska tankar) tjänat pengar, i form av sålda väskor, strumpor, kalsonger, flaggor, muggar o.s.v. Ches ansikte förvandlades till en vara.

Men frihetstankar, kan varken fängslas, förvandlas till en vara eller mördas. I Latinamerika, som plundrats och förslavats i mer än 500 år, har inte dessa metoder haft någon inverkan. Mord var och är de härskandes vidrigaste vapen. En strategi för att kontrollera och skrämma människor till passivitet, tystnad och lydnad. Men 500 år har gått och strategin och metoden har varken skrämt eller hindrat latinamerikaner från att drömma om och slåss för ett bättre och mer rättvist samhälle. Latinamerikaner har alltid gjort revolt mot sina herrar och kommer alltid att göra det.

Genom att mörda Che, mördade man en man som förkroppsligade dessa idéer, men man kan inte mörda tankarna eller idéerna som han representerade. De överlever. De överlever inte därför att det är eviga sanningar, utan därför att misären och orättvisorna kvarstår.

Ches minne ska inte vara något annat än minnet av en man som försökte genom olika metoder leta efter den här kontinentens förlorade frihet. Att göra honom till gud är fel. Att förminska honom likaså. För anledningen till att han lever vidare som symbol för frihet och rättvisa i latinamerika är att latinamerika fortfarande är orättvis, ojämlikt och utsugen. Alla som skriver att Che var en kallblodig mördare och annat trams, kan aldrig förstå att det egentligen inte handlar om Che som person, utan om vad Che förkroppsligade, hans tankar om ett mer rättvist amerika. Så länge den sociala och ekonomiska situationen inte förbättras i latinamerika kommer Ches vålnad att ständigt utkämpa sitt eget gerillakrig mot de som vill förpassa honom till historiens sophög.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ida D. 2007-10-11 18:29

"En människa dör när han slutar att kämpa för rättvisa!"

Martin Luther King

Posted by Vladde 2007-10-11 16:17

Marie- Jag förstår vad du menar, men Che är stor i Amerika också, svårt att avgöra om han är "större" i Väst. Poängen är att han inspirerar till social kamp oavsett kontinent. I Argentina valdes han till det landets viktigaste personlighet förra seklet. I politiska demonstrationer anordnade av arbetare finns hans bild ständigt närvarande överallt i Amerika. Visst är det så att t.ex. vi Chilenare har våra egna "martyrer" som kämpat för Chiles självständighet och frigörelse som t.ex. Manuel Rodriguez, Salvador Allende och Victor Jara för att nämna några.

För mig är alla de jag nämnde ovan människor med motsägelser (vem av oss har inte det?) men som alla försökte på ett ärligt sätt demokratisera och förbättra levnadsvillkoren för de allra fattigaste i Amerika. De är inga gudar och ska inte göras till sådana. Man måste förstå att de var människor av kött och blod som bestämde sig i sina liv att bekämpa den sociala misären i latinamerika och eftersomm de inte var gudar, så kan vem som helst av oss också bli en del av den kampen! Men skulle de betraktas som några gudar, då lär vi bli sittandes väntande på en ny "messias" som visar oss vägen.

Jag vet inte hur det är i Venezuela. I Chile däremot så lär man sig väldigt lite i skolan om Che, näst intill ingenting. Man skulle kunna säga att det är bannlyst kunskap. Ska du lära dig om honom sker det oftast på egen hand. Che är stor, men inte genom att historieböckerna gjort honom den tjänsten, utan därför att den fattiga befolkningen har ett medvetande om att han försökte kämpa för att just de skulle få det bättre. Det medvetandet är större än den censurerade historieberättelsen, det vittnar hans ständiga närvaro vid sociala manifestationer om.

Posted by Marie 2007-10-11 00:22

Tänk dig att jag varit där, stått framför hans grav. ;) Det var riktigt bra skrivet mannen, du varken drar ner eller höjer honom till skyarna. Du bara skriver som till ett minne. Visst lever han vidare som en symbol i latinamerika, där orättvisorna fortfarande består. Men han är ju ändå allra störst här i väst. (Om man inte räknar med Cuba där det finns en bild av honom i varje gatuhörn och busstation.) Alla de andra Latinamerikanska länderna har sina egna hjältar och symboler för frihet. Som en från tjej från Venezuela jag träffade i Cuba, hon berättade att där fanns det så gott som ingenting att lära om honom. Och inte på grund av att kommunistiska ideér skulle vara "olagligt".