Vladde

Vladde

Von Wernich

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-10-13 14:53

För tre dagar sedan dömdes Von Wernich till livstidsfängelse i Argentina.

Blog Image

Von Wernich var en präst, av tysk härkomst, som gjorde sig känd för att under det "smutsiga kriget" mellan 1976-1983 ha angivit människor som anförtrodde sig åt honom. Det försvann över 30.000 människor i Argentina under perioden 1976-1983. Tortyr och kidnappningar skedde varje dag.

Argentinas diktatur var en av kontinentens värsta. Gravida kvinnor tillfångatogs, tilläts födda sina barn, för att sedan torteras, avrättas och till sist bli slängda ute i havet. Barnen som kvinnorna gav liv åt adopterades sedan bort till, inte sällan, andra militärer. Det låter helt bisarrt, med det var vad som hände.

"De galna mödrarna", som de kallades av militären i Argentina, var de mördade kvinnornas mödrar. De kallades "galna" därför att de samlades i Plaza de Mayo, för att protestera mot militären och kräva att få tillbaka sina egna barn och barnbarn. De var "galna" därför att "det fanns inga försvunna människor i Argentina", enligt militären. De hade bara inbillat sig det och fått för sig det. Historien har visat att de knappast var galna. Det var modiga kvinnor. Kvinnor med en styrka som få och som besegrade lögnen. Idag har de en organisation som bedriver bl.a. bokförlag, sociala aktiviteter och ett universitet och de har lyckas ta tillbaka 80 barn som kidnappades (adopterades) av officerare och militärer (besök gärna deras sida: www.madres.org för mer information, sidan är på spanska).

Blog Image

(Lyssna gärna på Stings sång, "they dance alone" som handlar om dessa kvinnor)

Von Wernich dömdes som sagt till livstidsfängelse. Men han ångrar ingenting. Det är fallet med flera av de här makabra personer som deltog i de olika diktaturerna i sydamerika. Inget tecken på ånger. Ingen empati. De utförde sitt jobb som de är stolta över och som de dessutom skulle göra om, om de fick chansen (se t.ex. fallet med den chilenska torteraren "guaton Romo", se också en intervju med torteraren där han förklarar hur han torterade kvinnor, ett citat därifrån, när Romo pratar om människor man slängt i havet: "kanske var det så, om det var så, var det väl bra att slänga de där och ge mat åt fiskarna").

Von Wernich jämförde sig själv under rättegången med Jesus och sade att han endast utfört "guds verk". Rättegången var inte bara en rättegång mot prästen som person, utan en rättegång som övriga latinamerikanska länder följde med intresse och som sågs mer som en rättegång mot den katolska kyrkan i Argentina som inte motsatte sig förtrycket utan kollaborerade med den. Von Wernich dömdes för att ha varit närvarande vid tortyr av människor och för att ha gett namn på vänster människor som anförtrott sig åt honom så att dessa sedan torterades och mördades.

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Vladde 2007-10-15 11:38

Lena- Muchas gracias por los links, los voy a leer hoy más tarde. Sí, yo tambien conozco gente que cuenta eso del Guaton Romo. Que de un dia para otro se cambio de bando y andaba buscando a los que habian sido sus compañeros. Que increible que fuera tan traidor. Debe haber sido psicopata, compartir amenamente con la misma gente que despues NO tuvo nada encontra de hacer sufrir, torturandolos. Pero la vida es cruel y casi siempre la gente que actua asi tiene su castigo aqui en la tierra, vistes las ultimas fotos del guaton? Yo estando en Chile las publicaron, creo que fue en The Clinic. Era una lastima de ser humano.

Posted by Lena 2007-10-14 16:45

Si Vladi, mira ya que escribiste esto del Guaton Romo te dejo un link de un blog de Manuel Guerrero que escribio algo muy bueno sobre eso.
http://manuelguerrero.blogspot.com/2007/07/entierro-del-guatn-romo.html
Ademas te dejo el link a mi entrada sobre Sting y mi abuela http://lenanatacha.blogspot.com/2007_08_01_archive.html
Mis padres eran del MIR y el fue uno de los que llego a casa el dia que vinieron buscando a mi madre.
Saludos,
Lena

Posted by Vladde 2007-10-14 12:02

Lena- Hola! Ojala se pudra como todo los torturadores y como el guaton Romo que murio solo. Yo estaba en Chile cuando murio y no fue NADIE al entierro. Despues en la noche creo que aparecieron dos de los nietos. Pero un humanoide asi no merece haber vivido. Debe haber sido un psicopata, ademas fue un traidor ya que era del MIR y despues denuncio a todos sus compañeros. Llegue a Suecia a los 8 años.

Ska se om jag hittar vad du skrev på din blogg sedan om Sting. El Guaton Romo torteraren är som du säger en vidrig människa. Total avsaknad av empati. I intervjun som jag länkade till förklarar han hur han satte elektricitet i kvinnors könsorgan och bröst samtidigt säger han i ett senare skede under intervjun att hans samvete är rent, att han inte ångrar något och att han skulle göra det värre om det skulle behövas igen, inte lämna någon vid liv! En avskyvärd människa.

Posted by http://lenanatacha.blogspot.com 2007-10-13 16:43

Que se pudra en la carcel el Wernich!

Jag skrev om Stings sång i min blogg för ett tag sen. Min farmor dansade till den sången med Peter Gabriel och Sting i Amnesty Internationals koncert i Mendoza 1988. Hon var väldigt aktiv i sökandet efter hennes son (min farbror).
När det gäller El Guaton Romo så tror jag att han har varit en av de mest hemska och omänskliga människor som gått på denna jord. Bra att han är död!

Gracias por esta entrada, buenisima!
Llegaste de muy chico a Suecia?
saludos,
lena