Vladde

Vladde

Spanien och rasismen

PolitikPosted by Vladde 2007-10-28 07:58

Upprörda känslor i Spanien efter en rasistattack mot en latinamerikansk 17-årig flicka på tunnelbanevagn i Barcelona. Staten i Ecuador (som flickan kommer ifrån) kommer att bistå flickan med advokatkostnader. Mannen påstår att han var full och att han inte är rasist. Vittnen däremot säger att mannen uttryckte rasistiska åsikter.

Jag hade totalt missat den här nyheten. Igår när jag surfade på Lenas blogg läste jag om det. Kunde inte låta bli att skriva om det här. Efter att jag sett klippet funderade jag på hur det kan existera så fega människor. Ge sig på en minderårig tjej som inte gjort honom något. Jag reagerade på att killen som sitter i närheten inte heller ingrep. Men det är inte så lätt. Har läst nu i spansk media att han också är invandrare och kommer från Argentina. Argentinaren vågade inte ingripa eftersom den våldsamme mannen talade om att han precis "snittat moron (araben) muhammed". Därför trodde argentinaren att den våldsamme mannen bar kniv.

Jag har rest till Spanien ett flertal gånger. I egenskap av chilenare har jag blivit bemött på olika sätt. Spanjorer har ett annat sätt än vad jag är van med, både från Sverige och Chile. En sådan enkel sak som att till exempel gå och handla är helt annorlunda. I Chile brukar man, efter att ha betalat för varorna, få växeln i handen. I spanien däremot slänger de pengarna över disken, något som för oss i Chile betyder att man är totalt ouppfostrad. Men detta är små detaljer och jag har mer hjärna än att tänka att alla som beter sig annorlunda än mig är konstiga, jag accepterar att det är olika sätt.

Många är de araber, afrikaner och latinamerikaner som blivit bemötta på ett aggresivt och rasistiskt sätt. Man kan dock inte generalisera att spanjorer är fientligt inställda till invandrare. Jag blir dock väldigt besviken över de kommentarer som flera spanjorer lämnar på de här klippen som finns om händelsen på youtube.

Det är allt från att latinamerikaner, som de kallar "sudacas", är smutsiga, fula, äckliga, tjocka, miserabla etc. till att Spanien är en mer civiliserad nation än andra latinamerikanska nationer.

Civiliserad är ett begrepp jag inte gillar. Vad skulle Spaniens civilisation bestå i? Kolonialism?Förintelse? Inkvisition? Tjurfäktning? Slänga tomater på varandra i meningslösa medeltidsfester? Vänta på "los reyes magos" varje år? Springa ifrån tjuren då de släpps loss i en annan "civiliserad" fest? Spaniens turistattraktioner? (omöjligt egentligen, eftersom de flesta av dessa byggdes av araber)

Hela händelsen på tunnelbanevagnen har uppmärksammats mycket i Spanien och även i latinamerika. Trist och ledsamt att se att xenofobin existerar.

Franco, den fascistiska diktatorn som regerade Spanien från inbördeskrigets slut fram till att Spanien återfick sin demokrati, låg bakom det att tusentals spanjorer emigrerade ifrån Spanien. Många av de här spanjorer bosatte sig i Latinamerika. Latinamerika tog emot de med öppna armar.

Idag sticker det i ögonen på många latinamerikaner att många Spanjorer nekar oss rätten att emigrera från våra länder till deras. Det är så att säga ombytta roller nu. Fast skillnaden ligger i att vi knappast blir mottagna med öppna armar. Lagar och restriktioner mot invandring har gjort det än svårare.

Rasistattacken på tunnelbanevagnen är kulmen på en längre tids rasistiska tendenser i Spanien och ingen människa kan försvara det civiliserade i att sparka på en försvarslös tonårsflicka.

Rasismen och främlingshatet finns där hela tiden latent i många europeiska samhällen. Hur kan man annars förstå de olika populistiska högerpartiernas framgångar?Nyhetsmedia är en stark bidragande orsak till främlingsfientligheten. Deras fokusering på våld och kriminalitet kopplat till invandrare bidrar till detta. Jag minns fallet med lasermannen i Sverige. Han trodde på fullaste allvar att han gjorde Sverige en "tjänst" och kände sig uppbackad av samhället (nyhetsmedia). Ett intressant fall att ha i åtanke!

  • Comments(7)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Vladde 2007-11-04 11:07

Okenvandring- Vet inte var du har avläst att jag skulle påstå att Chile är mindre rasistiskt än Spanien? Chile har svåra problem med det också, tyvärr. Nu handlade inlägget om Spanien och den fega attacken som man ser på youtube. Det är bra att grupper som t.ex. Gondwana tar avstånd ifrån det, men det är en symbolisk handling. Det är bättre att sociala organisationer arbetar mot diskriminering i Chile och där finns det många som gör, t.ex. Juntos Podemos. Tyvärr har den politiska högern och deras tidningar en klar roll i rasisttendenserna i Chile. Om du kan spanska kan du själv gå in och se hur tidningar som El Mercurio, La tercera och La cuarta rapporterar om de olika invandrargrupperna i Chile, främst Peruaner. Överfallet på spanska TV-teamet var i samband med att Pinochet dog. Det visar högerns syn på yttrandefrihet i Chile och deras nationalism inte på rasism, i mitt tycke ,eftersom det inte var en attack liknande den i spanska tunnelbanan utan det gällde en attack på en reporter (just i egenskap av reporter) som kom från Spanien. Den delen av högern som attackerade det spanska TV-teamet gjorde det för att spanjorerna (TV-teamet) i deras tycke förolämpat deras general, Pinochet. För mig är inte Pinochet Chile och jag ser inte hur den här attacken skulle vara ett tecken på rasism? Det var ett tecken på fanatismen hos de högergrupper som stödde diktatorn.

Donde vez que yo juzgo? Mira te voy a hacer un recorte de mi propio texto por si no lo viste. "Man kan dock inte generalisera att spanjorer är fientligt inställda till invandrare"

Posted by okenvandring.blogspot.com 2007-11-03 22:12

Tror inte Spanien är mer rasistiskt än någon annan nation. Exempelvis Chile. Såg en intervju med Gondwana som beklagade de förhållanden som invandrade peruaner och bolivianer möter daligen. Eller varför inte överfallet på spanska TVE-teamet i Santiago från Pinochet-supportrar efter det att Garzon givit arresteringsordern. No juzgues pf.

Posted by Vladde 2007-10-29 23:24

Fuerza- Hola, si, a mi tambien. El racismo es lo ultimo.

Lena- Ja, jag måste hålla med dig. Jag har inte känt av rasismen i Sverige personligen tvärtom när de har vetat att jag är från Chile så har det blivit ett positivt bemötande jämt. Däremot är det andra som inte har haft liknande erfarenheter, tyvärr.Men det finns en strukturell rasism i Sverige som är svårare att komma åt, just därför att den manifesterar sig genom strukturer. I början av 90-talet hade till och med expressen en löpsedel med rubriken "ut med dem" syftandes på alla invandrare i landet. Det var otäcka tider med ny demokrati och många rasister på stockholms gator. Jag vet inte om det fanns en chilenare bland de skjutna av lasermannen, dock en colombian vill jag minnas.

Nadia- Jag tror nog att det som du benämner som "smygrasism" är just det som manifesterar sig som strukturell rasism. Det vill säga en mer dold form av rasism. Många jag känner berättar om just det här t.ex. om det bara är svenskar i rummet, så dyker sådana samtalsämnen upp som annars skulle vara tabu om en invandrare satt med i rummet! (att invandrare fuskar, bidrag, lata etc) Precis som du säger så är väl rasismen i Spanien starkast riktad mot marockaner, dock har jag känt de gånger jag varit i Spanien en viss förakt mot latinamerikaner som är påtaglig. De märker ganska tydligt när man inte är spanjor då vi inte pratar med zzzzzz hela tiden :-) Den spanska rasismen kanske är annorlunda och "mindre exkluderande" just därför att Spanien som nation är en konstruktion av flera olika folkgrupper. De måste på något sätt acceptera det faktum att flera folgrupper utgör Spanien och kan inte vara exkluderande, dock är man väldigt exkluderande mot marockaner.

Tobias- Jag tror att anlediningen till att många begår brott, var de än begår brott, har kanske mer att göra med utanförskapen som finns (ekonomiskt och socialt) och det behöver inte alltid vara kopplat till åldern. Marockaner har det svårt i Spanien, helt klart. Det du säger om "under ytan" är det intressanta i fallet Sverige. 91 så gick det ju bra för ny demokrati då det missnöje som fanns "under ytan" fick komma upp! och detsamma kanske händer med SD i nästa val.

Posted by Tobias Ermebring 2007-10-29 12:00

Helt sinnessjukt att inte ingripa av argentinaren, jag förstår om människor är rädda för "galningar". Men det är inte av "hjälteformen" man ska ingripa i detta fall utan för empati till flickan. Om nu argentinaren var rädd, vad var då hon ? Vettskrämd ?

Var i Barcelona i jan -06 och det märktes att det finns en öppen rasism som Nadia beskriver nedan. Men den var på gränsen till jävligt grov. Fick höra att man skulle passa sig för marockaner, men största anledningen till att det är så många marockaner som begår brott i Barcelona är att det är tonåringar som flytt från marocko dit. Har en marockansk vän som brukar vara i Barca (och fullkomligt älskar staden!) som förklarade hur allt låg till. Han höll med om att de flesta marockaner begår brott i Barcelona, men anledningen till detta är att det är tonåringar som emigrerat, äldre marockaner begår inte brott (och med äldre menade han 25 +) i Barcelona. Han medgav dock att det är ett problem i Spanien överhuvudtaget om hur man blir mottagen som invandrare. I Sverige är det bättre på ytan, men under ytan vet man aldrig... Fick för något år sedan höra att en tidigare klasskamrat och en av mina bästa vänner under min skolgång 1-6:an gått med i Nynazistisk front eller ngt liknande. Helt jävla sjukt!

Posted by Nadia 2007-10-29 08:25

Jag som har bott både i Barcelona och Madrid tycker inte att den spanska rasismen varken är mer eller mindre utbredd änn i Sverige,den är bara annorlunda. I Spanien tycks det på ett helt annat sätt vara okej och rumsrent att skylta med sina rasistiska åsikter, något som om det förekommer härhemma inte ses på med blida ögon. Däremot känns det som "smygrasism" är ett mer utbrett fenomen i Sverige.
Den spanska rasismen drabbar emellertid inte främst latinamerikaner, mest utsatta som grupp är förmodligen marockaner. Jag blev ibland riktigt förvånad när jag hörde spanjorer prata på om hur lata/dumma/annan ofördelaktig egenskap marockaner var utan att skämmas det minsta. Innan EU klubbade igenom striktare invandringslagar för hela unionen var det ju dessutom lättare för latinamerikaner att få uppehållstillstånd i Spanien just i egenskap av invandrare från forna kolonier. Jag skulle vilja påstå att det spanska samhället på många sätt och vis faktiskt är mindre exluderande än det svenska då det gäller invandring och invandrare.

Posted by Lena 2007-10-29 04:18

Hej Vladi,

Ja, det där du säger om växeln hade ju jag HELT glömt bort. Jag bodde ju i Barcelona i några år och nu när du nämner det kommer jag ihåg att det var något som slog mig!
Jag vet att det är bara min erfarenhet men jag kände aldrig av främlingsfientlighet i Sverige när jag bodde där. Det fanns ju många skins på den tiden och jag hade kompisar som blev attackerade av skins, två svenska blonda kompisar. I Spanien kändes främlingsfientligheten i alla olika situationer, inte bara från skins. Jag kommer ihåg många kommentarer man hörde från kolleger och vänner.
Lasermannen ja, det kommer jag ihåg, det var jätteläskigt innan dom fick tag på honom. Var inte en av de skjutna en Chilenare?

ha det bra,
Lena

Posted by fuerza 2007-10-28 21:27

Hola! el racismo me da asco!