Vladde

Vladde

Spanien och rasismen del 2.

PolitikPosted by Vladde 2007-11-10 13:08

Förra veckan skrev jag om ett rasistiskt överfall på en flicka i en tunnelbanevagn i Barcelona. Några dagar har gått och jag läser på nytt om ännu en misshandel på en latinamerikan i Spanien. Denna gång var det en colombian på 56 år som blev misshandlad av fem män.

Blog Image

Blog Image

Ungdomarna körde först på colombianen med sin bil tills denne ramlade ner, sedan hoppade de ut ur bilen och slog brutalt ner honom med bland annat ett basebollträ, samtidigt som de slog mannen skrek de "Viva España", leve Spanien.

Hela händelsen utspelade sig i ett ställe som heter Las Rozas som ligger 30 km från Madrid. Det är det andra överfallet i Spanien med rasistiska förtecken på kort tid. Det spanska samhället har givetvis tagit avstånd från händelserna.

I kommentarerna till mitt förra inlägg skrev några om att rasismen inte var mera utbredd i Spanien än i Sverige eller i någon annan nation, att rasismen i Spanien kanske visade sig på ett annorlunda sätt än här hemma och någon tolkade mitt inlägg så tokigt som att jag skulle ha dömt hela nationen Spanien för att vara rasistiskt.

Jag kan för det första klargöra att jag inte tror att alla spanjorer är rasister. Detta motsäger dock inte att det spanska samhället har svåra problem med rasism och att det finns tendenser som visar på att detta nu manifesteras i öppet våld mot emigranter. Båda de här överfallen är tydliga tecken på det. Att både Ecuadors och Colombias regeringar vidtagit åtgärder visar att det inte heller rör sig om ett litet problem.

Det offentliga spanska samhället förkastar rasismen (tidningar, politiker etc) men att förkasta en våldshandling leder inte till att dessa kommer att upphöra. Det blir som här hemma med den där facebook demonstrationen mot våldet, människor sluter upp visar sitt missnöje och sin solidaritet, men våldet bryr sig inte. Våldet kan inte demonstreras bort.

Våld, rasism och fördomar måste bekämpas på andra sätt och varje dag. Fördomar har sin grund i ibland djupt rotade föreställningar. Rasistiska tendenser, främlingsfientlighet och fördomar som finns under ytan, kan lätt förvandlas till öppet våld mot de som är måltavlan för dessa uttryck.

Spanien har, som sagt, grova problem med rasismen. När colombianen hade misshandlats kom polisen och ambulanspersonal till platsen (ingen av dessa skrek: VIVA ESPAÑA). Både polisen och ambulansen ansåg och konstaterade att han "inte hade någon skada"...

När colombianen själv tog sig till en sjukhusmottagning fann de att han hade flera skador och frakturer.

Att rasismen manifesterar sig annorlunda i Spanien är ganska klart.

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Vladde 2007-11-12 14:06

Lena- Precis! främlingsfientlighet och fördomar dyker inte upp över en natt. Det finns mycket riktigt som du säger en historisk bakgrund. För att förstå rasismen som sådan måste man nog studera den historiska, ekonomiska och politiska bakgrunden landet i fråga har. Håller helt med dig! Ta hand om dig och de dina!

Posted by Lena 2007-11-12 07:40

Jag håller med att rasismen i Spanien är annourlunda. I Sverige finns det ju mer smygrasism och i Spanien är det hellt Ok att slänga ur sig rasistiska kommentarer. VI måste ju också titta på historien eftersom Spanien inte bara hade en facistisk diktatur väldigt länge men sen har ju Spanjorerna inkvisitionen som satte djupa spår i det Spanska folkets mentalitet (och jag lovar dig, man kan fortfarande känna av den!).

Posted by Vladde 2007-11-11 18:23

Alex- jag tror att den våldsamma formen av rasismen är lättare att bemöta och den vinner inga sympatier på att agera så. Däremot är den andra formen av rasism mycket svårare att arbeta emot. Hur kan man förklara både polisens och ambulanspersonalens agerande i det här fallet? För mig bär den här händelsen också på spår av rasism. Jag finner den nästan mer alarmerande en själva attacken på honom med basebollträet.

Posted by Alex 2007-11-10 13:59

Det är så otroligt läskigt att sådana rasistiska handlingar kan hända i ett samhälle utan att någon reagerar på att det är rasism. Folk förstår inte att rasism även finns mellan andra "folk"/länder. Rasism bygger inte enbart på vår "färg", svart/vit eller religionen, kristen/muslim samt väst/öst.