Vladde

Vladde

Koloniala skatter på havsbotten

LatinamerikaPosted by Vladde 2007-11-30 15:36

Läste på SvD att Spaniens kulturdepartement tagit fram en karta över spanska skepp som antas vila på botten av tre oceaner. Detta för att skydda de mot växande vrakplundring.

Skeppen är intressanta därför att de antas ha mängder av skatter. Spanien, den forna kolonialstaten, har mängder av skepp som antas ligga på botten i de olika haven. El pais, den spanska tidningen, uppskattade värdet av guld-, silver- och konstskatter upp till 116 miljarder euro!

Spanien är oroad över att de på grund av den ökade vrakplundringen ska gå miste om de åtråvärda skatterna, som de tycks tycka, tillhör dem. Jag säger tycks tycka tillhör de, eftersom den spanska ministern vill att dessa företag ska hejdas eftersom de utgör ett hot mot det "europeiska kulturarvet"!

Ursäkta mig Spanien, sedan när blev dessa plundrade skatter "europeiskt kulturarv"?

Om Spanien ska göra anspråk på de här fyndigheterna borde övriga latinamerikanska länder göra detsamma (tänker främst på Mexico och Peru). Det är, trots allt, därifrån (i princip) allt guld, silver och andra skatter ursprungligen kommer ifrån.

Införskaffandet av guldet och silvret, som Spanien sedan fraktade vidare till Europa med dessa skepp, genomfördes inte under s.k. "rättvis handel". Det krävdes mord, förslavning och andra grymheter mot befolkningen för att få plundra i latinamerika. Dessa skatter tillhör inga andra än ättlingarna till ursprungsbefolkningen i Latinamerika, om någon.

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Vladde 2007-12-08 13:10

Tobias- Det vet jag inte om det finns. Förmodligen är det just det Spanien vill ha EU:s stöd till. Det är sant det du säger, om gamla koloniserade stater skulle kräva tillbaka sina skatter så skulle inte många i Europa kunna gå på museum smiley..

Posted by Tobias Ermebring 2007-12-07 11:37

Hej Vladde! Bra inlägg. Finns det inte någon lag som stryker Spaniens eller Mexico/Perus rätt att "äga" skatten ?

Jag tror nog att, det enligt lag, är Spaniens. Anledningen att jag tror det är för att om man skulle ge tillbaka alla länders egendomar som länder genom tiderna koloniserat.

Men moraliskt sett så är det självklart de sydamerikanska länderna som är skatternas rättmättiga ägare.

Ciao!

Posted by Vladde 2007-12-05 19:47

Alibaba- Har inte glömt, är väl medveten om att de byggnader du nämner är konstruerade under den tid då Spanien kontrollerades av araber, men mitt inlägg hanldade om Latinamerika.

Posted by Alibaba 2007-12-05 18:31

Du glömde att Alhambra och moskén i Cordoba också är "spansk kulturarv"...